Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Ένας "κατακτητής"...κατακτήθηκε !!!


Ο RUDO SCHWARZ

ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΕ ΜΙΑ ΖΟΦΕΡΗ ΕΠΟΧΗ

Όταν το 1943 ο οπλίτης της Wermacht Rudo Schwarz, μετατέθηκε στην κατεχόμενη Κρήτη, δεν φανταζόταν ίσως ούτε ο ίδιος τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης. Ο Γερμανός στρατιώτης αντίκρισε τις φυσικές ομορφιές, τους ανθρώπους και τα ιστορικά μνημεία του νησιού με μάτια γεμάτα ευαισθησία αλλά και αγωνία. Οι κίνδυνοι που η μεγάλη πολεμική σύγκρουση εγκυμονούσε για το νησί και τους κατοίκους του, τον ώθησαν σε μία πυρετώδη προσπάθεια καταγραφής και αποτύπωσης κάθε εικόνας που τραβούσε την προσοχή του. Μία μετά την άλλη οι σελίδες του ημερολογίου του γέμιζαν από σημειώσεις και σχέδια, ενώ παράλληλα δεν σταματούσε να φωτογραφίζει πρόσωπα και χώρους. Το σημαντικό αυτό υλικό ο ίδιος ο καλλιτέχνης φρόντισε να μεταφέρει στην πατρίδα του μετά την αποχώρησή του από την Κρήτη.

Ο Rudo Schwarz γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1906 στην πόλη Deutsch-Gabel (στη σημερινή βόρεια Τσεχία). Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία ως αυτοδίδακτος, ενώ στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά σε καταξιωμένους δασκάλους. Το 1940 επιστρατεύτηκε και εντάχθηκε ως απλός στρατιώτης στο γερμανικό στρατό. Την περίοδο 1943-1944 υπηρέτησε στην Κρήτη, όπου στον ελεύθερο χρόνο του, με εξαιρετικό ζήλο και αφοσίωση, ασχολήθηκε με την αποτύπωση σε σχέδιο και ακουαρέλα ιστορικών μνημείων και φυσικών τοπίων. Το 1945 συνελήφθη αιχμάλωτος στη Γιουγκοσλαβία, όπου παρέμεινε κρατούμενος ως το 1949. Μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στη Γερμανία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή του Weinheim, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ως το θάνατό του, το 1983. Ατομικές εκθέσεις του οργανώθηκαν στο Weinheim, το Darmstadt και το Heppenheim. Επίσης, συμμετέσχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα του εκτίθενται σήμερα στις συλλογές των πόλεων Böhmisch-Leipen, Μονάχου, Χαϊδελβέργης, Mülhausen και Heppenheim.

Οι κύριοι Ingo και Heinz Schwarz, κληρονόμοι του Rudo Schwarz, αποφάσισαν πως η ιδανική θέση του «κρητικού» τμήματος της Συλλογής του πατέρα τους έπρεπε να αξιοποιηθεί στον ίδιο τόπο που αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής του. Έτσι, με την ευγενική μεσολάβηση του Δρ. Σταμάτη Λυμπερόπουλου, ήλθαν σε επαφή με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στην οποία δώρισαν το σημαντικό αυτό σύνολο.

Η Δωρεά της οικογένειας Schwarz προς την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών περιλαμβάνει:

  • το χειρόγραφο ημερολόγιο του Rudo Schwarz από την περίοδο της παραμονής του στην Κρήτη σε δύο τόμους, στους οποίους εντάσσεται πλήθος σχεδίων και ζωγραφικών έργων,
  • δύο φωτογραφικά λευκώματα με περισσότερες από 400 φωτογραφίες, συνοδευόμενες από λεζάντες, και
  • δεκαοκτώ ζωγραφικούς πίνακες με τοπία και πορτραίτα.

Η Ε.Κ.Ι.Μ. έχει ήδη εκπονήσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αξιοποίησης της σημαντικής αυτής συλλογής, με ορίζοντα πενταετίας. Αρχικά, προβλέπεται η δημιουργία ιδιαίτερου αυτοτελούς Αρχείου Rudo Schwartz, στο πλαίσιο των Αρχείων του Ι.Μ.Κ. και ακολούθως ειδική καταχώριση στον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου. Στη συνέχεια σχεδιάζεται η πραγματοποίηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Περιοδικής Έκθεσης Rudo Schwarz, η οποία θα συνοδεύεται από την έκδοση ενός δίγλωσσου (ελληνικά, γερμανικά) λευκώματος με επιλεγμένα έργα του. Έργα του, επίσης, θα ενταχθούν στη νέα Μόνιμη Έκθεση του Ι.Μ.Κ. για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, η Ε.Κ.Ι.Μ. αναλαμβάνει την δίγλωσση έκδοση των τόμων του ημερολογίου του.


δείτε αρχική ανάρτηση στο :

http://irakliowebradio2.blogspot.com/2008/10/rudo-schwarz.html

του μουσικού δικτυακού ραδιοφώνου Ηρακλείου Κρήτης :

http://irakliowebradio2.blogspot.com

πληροφορίες για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης :

http://www.historical-museum.gr/home.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: