Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Εικαστική θεραπεία (Art Therapy)


Η Εικαστική θεραπεία (Art Therapy) είναι μια σχετικά νέα μορφή ψυχοθεραπείας. Στη χώρα μας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με ιδιωτική πρωτοβουλία από το 1980. Στην Αμερική είναι αναγνωρισμένο επάγγελμα από το 1960 κια στην Αγγλία από το 1982. Οφείλει το όνομά της στον καλλιτέχνη Andrian Hill, ο οποίος το 1945 οργάνωσε "εργαστήρια ζωγραφικής" κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε σανατόριο και άρχισε να ζωγραφίζει με άλλους νοσηλευόμενους, παρατηρώντας τη βελτίωση στην υγείας τους.

Είναι μια προβλητική τεχνική, που επιτρέπει σε ενήλικες και παιδιά να κατασκευάσουν μια εικόνα του κόσμου, όπως τον βιώνουν. Χρειάζεται μόνο η επιθυμία. Το εικαστικό έργο δε χρειάζεται να είναι αισθητικά ωραίο. Το σημαντικό είναι πως βρίσκεται εκεί, απέναντι από τον θεραπευόμενο. Λειτουργεί σαν "δοχείο" για τα συναισθήματα, αλλά και σαν "τόπος συνάντησης" της σχέσης του με τον θεραπευτή. Από τη στιγμή που το έργο ή η εικόνα έχει εκτεθεί στο βλέμμα, έχει μοιραστεί. Συνήθως οι εικόνες "τρέχουν", είναι μπροστά από τη συνείδηση. Όταν συνδεθούν και γίνουν συνειδητές, το άτομο οδηγείται μέσα απ
ό την επίγνωση, στην κάθαρση!

βοήθημα: κείμενο της ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
στο FENG SHUI Τεύχος 2 Ιούλιος-Αύγουστος 2007

http://e-psychology.gr/content/view/239/77/

http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1439631


σχόλιο του cafe art :
Μας χρειάζεται μαζική Εικαστική Θεραπεία, μετά από όσα βλέπουμε και ακούμε στις μέρες μας. Τουλάχιστον είναι ανώδυνη και δεν θα καταναλώσουμε φάρμακα, παρά μόνο μπογιές !!!

bilsot



1 σχόλιο:

Iptamenos Ollandos είπε...

Δεν θέλω να διαφωνήσω με το άρθρο σχετικά με τις ωφέλειες της εικαστικής θεραπείας. Ο λόγος που στέλνω το σχόλιο μου έχει να κάνει με όλων των ειδών τις "ψυχοθεραπείες". Ακόμα και των ειδικευμένων και διπλωματούχων ψυχολόγων.

Αντιγράφω από το "περί παίδων αγωγής" του Πλούταρχου. Έργο που πρέπει όλοι να διαβάσουν και ν' αφομοιώσουν...

"...γιαυτό πρέπει να καταστήσουμε κορμό της παιδείας την φιλοσοφία. Γιατί για την φροντίδα του σώματος οι άνθρωποι ανακάλυψαν δύο επιστήμες, την ιατρική και τη γυμναστική, από τις οποίες η μία διασφαλίζει την υγεία και η άλλη την ευεξία. Για τις ασθένεις όμως της ψυχής και τα πάθη της μοναδικό φάρμακο είναι η φιλοσοφία..."

Διαβάζοντας και ανακαλύπτοντας το απέραντο μέγεθος της γνώσης, συνεχίζει να μου κάνει εντύπωση πως είναι δυνατόν να είμαστε οι απόγονοι αυτών που γράψανε αυτά τα πράγματα...