Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Στο Πολεμικό Μουσείο η έκθεση :


«80 χρόνια
Ειδήσεις στο Μικρόφωνο
και το Ραδιόφωνο του '40»


Η ραδιοφωνική διαδρομή της Ελλάδας από τον πρώτο ελληνικό ραδιοσταθμό του 1928 στη Θεσσαλονίκη και την ίδρυση του ΕΙΡ ως τη δημιουργία του «Αθήνα 9,84» και των άλλων δημοτικών ραδιοσταθμών, απεικονίζεται γλαφυρά μέσα από πληθώρα φωτογραφιών και ντοκουμέντων της έκθεσης «80 χρόνια Ειδήσεις στο Μικρόφωνο και το Ραδιόφωνο του '40», που άνοιξε τις πύλες της στο Πολεμικό Μουσείο.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Βασ. Μπότση και το Πολεμικό Μουσείο, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος και Νίκος Καντερές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης καθώς και αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσιμόγιαννης, αναφέρθηκε στην εμφάνιση και τη συμβολή της ραδιοφωνίας κατά τον Πόλεμο του '40, το έργο των δημοσιογράφων και των εκφωνητών, τη δημιουργία του Κ.ΡΑ.ΣΕ.ΔΕ. (Κέντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων), το «σπάσιμο» του κρατικού μονοπωλίου από το Ρούσσο Κούνδουρο και το «Κανάλι 15».

Κατά την τελετή προβλήθηκε ένα «πανόραμα» του Ελληνικού Ραδιοφώνου και απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους βετεράνους δημοσιογράφους και εκφωνητές: Αλέκο Μάλη, Γιάννης Αθανασούλια, Γιώργο Κάρτερ, Ιάσονα Μοσχοβίτη, Γιώργο Βελαχουτάκο, Νίκο Φώσκολο, Μαίρη Ιγγλέση, Ιφιγένεια Ξένου, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Στέφανο Ληναίο, Κωνσταντίνο Χιονή, Παναγιώτη Κίσκιλα, Ρούσσο Κούνδουρο, Γιάννη Τζανετάκο και Ελένη Καραμπότη.

«Περάσαμε ωραίες στιγμές, δεν ξέρω αν προσφέραμε, κάτι προσφέραμε. Εκείνο για το οποίο καμαρώναμε είναι ότι είχαμε μια καλή άρθρωση τότε, που δεν την ακούμε τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Ιγγλέση.

Σύμφωνα δε με τον κ. Ληναίο, «το ραδιόφωνο διαμόρφωσε και το χαρακτήρα μας και ολόκληρη εκείνη τη γενιά».

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 29 Οκτωβρίου.




Πολεμικό Μουσείο
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα,
τηλέφωνα 210 7215035 και 210 7244464

http://www.athensinfoguide.com/gr/wtsmuseums/warmuseum.htm


πληροφορίες και υλικό :

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/10/2008_253118

το cafe art χαίρεται, γιατί ανάμεσα στους τιμηθέντες ήταν και ο φίλος του blog κ. Στέφανος Ληναίος, του οποίου συνεργασίες και σχόλια έχουν αναρτηθεί αρκετές φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: