Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40

Μνήμες του ΄40, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

08/10/2008 - 16/11/2008 09:00 - 21:00
mnimes40.jpg

Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α και το Πολεμικό Μουσείο τιμώντας την προσφορά του εικαστικού Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913-1968) πραγματοποιεί έκθεση με έργα του για το Αλβανικό έπος από τις 8 Οκτωβρίου 2008 έως τις 16 Νοεμβρίου 2008, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα.

Ο Αλεξανδράκης απεικονίζει τον απελπισμένο αγώνα, τον πόνο, την ψυχρή πραγματικότητα του θανάτου. Η απεικόνισή τους αποδίδει στα σχέδιά του μια αμεσότητα και μια δύναμη που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό από μόνο του μας καθηλώνει. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που ξεχωρίζει στη δουλειά του Αλεξανδράκη. Τον πυρήνα του έργου του αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, το θάρρος, η αντοχή, η σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ' όλα η αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.

Ο Αλεξανδράκης ως δεκανέας του πυροβολικού και πρώτα απ' όλα στρατιώτης, στις λίγες ανάπαυλες της μάχης ζωγράφιζε με οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο. Μολύβι, κιμωλία, πένα, μελάνι, αποτυπώνουν με τον πυρετό της έντασης εκφράσεις, στιγμές, χειρονομίες, τοπία, πρόσωπα, κινήσεις.


Η έκθεση, εκτός από τις υδατογραφίες, τα σκίτσα, τις ελαιογραφίες αλλά και τη χειροποίητη συλλογή από στρατιωτάκια του ζωγράφου, περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, έγγραφα του ‘40, αλληλογραφία από το μέτωπο, αυθεντικά αντικείμενα του Ελληνικού, Ιταλικού, Γερμανικού και Βουλγαρικού στρατού, καθώς και αφίσες από εικονογραφίες του ζωγράφου Νείρου.



Πληροφορίες


έρευνα στο διαδίκτυο : bilsot

Δεν υπάρχουν σχόλια: