


η ανθρώπινη εξαθλίωση σε όλο της την έκταση...
ΠΟΤΕ ΠΙΑ
σημ. cafe art: οι πιο light φωτογραφίες μπήκαν εδώ.
Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Σ.Ο.Φ.Ι.Α και το Πολεμικό Μουσείο τιμώντας την προσφορά του εικαστικού Αλέξανδρου Αλεξανδράκη (1913-1968) πραγματοποιεί έκθεση με έργα του για το Αλβανικό έπος από τις 8 Οκτωβρίου 2008 έως τις 16 Νοεμβρίου 2008, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα.
Ο Αλεξανδράκης απεικονίζει τον απελπισμένο αγώνα, τον πόνο, την ψυχρή πραγματικότητα του θανάτου. Η απεικόνισή τους αποδίδει στα σχέδιά του μια αμεσότητα και μια δύναμη που λίγοι καλλιτέχνες πολεμικών θεμάτων επιτυγχάνουν. Αυτό από μόνο του μας καθηλώνει. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που ξεχωρίζει στη δουλειά του Αλεξανδράκη. Τον πυρήνα του έργου του αποτελούν τα ελληνικά χαρακτηριστικά, το θάρρος, η αντοχή, η σωματική και πνευματική αφοσίωση, πάνω απ' όλα η αγάπη για την πατρίδα και για ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.
Ο Αλεξανδράκης ως δεκανέας του πυροβολικού και πρώτα απ' όλα στρατιώτης, στις λίγες ανάπαυλες της μάχης ζωγράφιζε με οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο. Μολύβι, κιμωλία, πένα, μελάνι, αποτυπώνουν με τον πυρετό της έντασης εκφράσεις, στιγμές, χειρονομίες, τοπία, πρόσωπα, κινήσεις.
Η έκθεση, εκτός από τις υδατογραφίες, τα σκίτσα, τις ελαιογραφίες αλλά και τη χειροποίητη συλλογή από στρατιωτάκια του ζωγράφου, περιλαμβάνει ιστορικές φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής, έγγραφα του ‘40, αλληλογραφία από το μέτωπο, αυθεντικά αντικείμενα του Ελληνικού, Ιταλικού, Γερμανικού και Βουλγαρικού στρατού, καθώς και αφίσες από εικονογραφίες του ζωγράφου Νείρου.
Η ραδιοφωνική διαδρομή της Ελλάδας από τον πρώτο ελληνικό ραδιοσταθμό του 1928 στη Θεσσαλονίκη και την ίδρυση του ΕΙΡ ως τη δημιουργία του «Αθήνα 9,84» και των άλλων δημοτικών ραδιοσταθμών, απεικονίζεται γλαφυρά μέσα από πληθώρα φωτογραφιών και ντοκουμέντων της έκθεσης «80 χρόνια Ειδήσεις στο Μικρόφωνο και το Ραδιόφωνο του '40», που άνοιξε τις πύλες της στο Πολεμικό Μουσείο. Στα εγκαίνια της έκθεσης, που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανάσιου Βασ. Μπότση και το Πολεμικό Μουσείο, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος και Νίκος Καντερές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης καθώς και αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσιμόγιαννης, αναφέρθηκε στην εμφάνιση και τη συμβολή της ραδιοφωνίας κατά τον Πόλεμο του '40, το έργο των δημοσιογράφων και των εκφωνητών, τη δημιουργία του Κ.ΡΑ.ΣΕ.ΔΕ. (Κέντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων), το «σπάσιμο» του κρατικού μονοπωλίου από το Ρούσσο Κούνδουρο και το «Κανάλι 15». Κατά την τελετή προβλήθηκε ένα «πανόραμα» του Ελληνικού Ραδιοφώνου και απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους βετεράνους δημοσιογράφους και εκφωνητές: Αλέκο Μάλη, Γιάννης Αθανασούλια, Γιώργο Κάρτερ, Ιάσονα Μοσχοβίτη, Γιώργο Βελαχουτάκο, Νίκο Φώσκολο, Μαίρη Ιγγλέση, Ιφιγένεια Ξένου, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Στέφανο Ληναίο, Κωνσταντίνο Χιονή, Παναγιώτη Κίσκιλα, Ρούσσο Κούνδουρο, Γιάννη Τζανετάκο και Ελένη Καραμπότη. «Περάσαμε ωραίες στιγμές, δεν ξέρω αν προσφέραμε, κάτι προσφέραμε. Εκείνο για το οποίο καμαρώναμε είναι ότι είχαμε μια καλή άρθρωση τότε, που δεν την ακούμε τώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η κ. Ιγγλέση. Σύμφωνα δε με τον κ. Ληναίο, «το ραδιόφωνο διαμόρφωσε και το χαρακτήρα μας και ολόκληρη εκείνη τη γενιά». Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 29 Οκτωβρίου. |
Ο RUDO SCHWARZ
ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΕ ΜΙΑ ΖΟΦΕΡΗ ΕΠΟΧΗ
Όταν το 1943 ο οπλίτης της Wermacht Rudo Schwarz, μετατέθηκε στην κατεχόμενη Κρήτη, δεν φανταζόταν ίσως ούτε ο ίδιος τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης. Ο Γερμανός στρατιώτης αντίκρισε τις φυσικές ομορφιές, τους ανθρώπους και τα ιστορικά μνημεία του νησιού με μάτια γεμάτα ευαισθησία αλλά και αγωνία. Οι κίνδυνοι που η μεγάλη πολεμική σύγκρουση εγκυμονούσε για το νησί και τους κατοίκους του, τον ώθησαν σε μία πυρετώδη προσπάθεια καταγραφής και αποτύπωσης κάθε εικόνας που τραβούσε την προσοχή του. Μία μετά την άλλη οι σελίδες του ημερολογίου του γέμιζαν από σημειώσεις και σχέδια, ενώ παράλληλα δεν σταματούσε να φωτογραφίζει πρόσωπα και χώρους. Το σημαντικό αυτό υλικό ο ίδιος ο καλλιτέχνης φρόντισε να μεταφέρει στην πατρίδα του μετά την αποχώρησή του από την Κρήτη.
Ο Rudo Schwarz γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1906 στην πόλη Deutsch-Gabel (στη σημερινή βόρεια Τσεχία). Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία ως αυτοδίδακτος, ενώ στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά σε καταξιωμένους δασκάλους. Το 1940 επιστρατεύτηκε και εντάχθηκε ως απλός στρατιώτης στο γερμανικό στρατό. Την περίοδο 1943-1944 υπηρέτησε στην Κρήτη, όπου στον ελεύθερο χρόνο του, με εξαιρετικό ζήλο και αφοσίωση, ασχολήθηκε με την αποτύπωση σε σχέδιο και ακουαρέλα ιστορικών μνημείων και φυσικών τοπίων. Το 1945 συνελήφθη αιχμάλωτος στη Γιουγκοσλαβία, όπου παρέμεινε κρατούμενος ως το 1949. Μετά την απελευθέρωσή του επέστρεψε στη Γερμανία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή του Weinheim, όπου συνέχισε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ως το θάνατό του, το 1983. Ατομικές εκθέσεις του οργανώθηκαν στο Weinheim, το Darmstadt και το Heppenheim. Επίσης, συμμετέσχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργα του εκτίθενται σήμερα στις συλλογές των πόλεων Böhmisch-Leipen, Μονάχου, Χαϊδελβέργης, Mülhausen και Heppenheim.
Οι κύριοι Ingo και Heinz Schwarz, κληρονόμοι του Rudo Schwarz, αποφάσισαν πως η ιδανική θέση του «κρητικού» τμήματος της Συλλογής του πατέρα τους έπρεπε να αξιοποιηθεί στον ίδιο τόπο που αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής του. Έτσι, με την ευγενική μεσολάβηση του Δρ. Σταμάτη Λυμπερόπουλου, ήλθαν σε επαφή με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, στην οποία δώρισαν το σημαντικό αυτό σύνολο.
Η Δωρεά της οικογένειας Schwarz προς την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών περιλαμβάνει:
Η Ε.Κ.Ι.Μ. έχει ήδη εκπονήσει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αξιοποίησης της σημαντικής αυτής συλλογής, με ορίζοντα πενταετίας. Αρχικά, προβλέπεται η δημιουργία ιδιαίτερου αυτοτελούς Αρχείου Rudo Schwartz, στο πλαίσιο των Αρχείων του Ι.Μ.Κ. και ακολούθως ειδική καταχώριση στον διαδικτυακό τόπο του Μουσείου. Στη συνέχεια σχεδιάζεται η πραγματοποίηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Περιοδικής Έκθεσης Rudo Schwarz, η οποία θα συνοδεύεται από την έκδοση ενός δίγλωσσου (ελληνικά, γερμανικά) λευκώματος με επιλεγμένα έργα του. Έργα του, επίσης, θα ενταχθούν στη νέα Μόνιμη Έκθεση του Ι.Μ.Κ. για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, η Ε.Κ.Ι.Μ. αναλαμβάνει την δίγλωσση έκδοση των τόμων του ημερολογίου του.
δείτε αρχική ανάρτηση στο :
http://irakliowebradio2.blogspot.com/2008/10/rudo-schwarz.html
του μουσικού δικτυακού ραδιοφώνου Ηρακλείου Κρήτης :
http://irakliowebradio2.blogspot.com
πληροφορίες για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης :
«Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε.»
(λεωφόρος Αλεξάνδρας, Αθήνα)
«Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω καταπληκτική μόρφωση.»
(οδός Μπενάκη, Αθήνα)
«Η χώρα καταστρέφεται από την αδιαφορία, αλλά τι με νοιάζει εμένα?»
(λόφος Στρέφη, Αθήνα)
«Δεν φοβάμαι τίποτα, Δεν ελπίζω τίποτα, Ι am a free man.»
(πλατεία Αγ. Κήρυκου, Ικαρία)
«Θέλω να γίνω αυτό που ήμουν τότε που ήθελα να γίνω αυτό που είμαι τώρα.»
(πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα)
«Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους.»
(Ψυρρή Αθήνα)
«Το καλύτερο σχολείο που φωτίζει είναι αυτό που καίγεται.»
(4ο Λύκειο, Καλαμάτα)
«Ο Χριστός δίδαξε και πέθανε. Οι καθηγητές τι περιμένουν?»
«Κολόμβε, γ@μώ την περιέργειά σου.»
( Decadence, Αθήνα)
«Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του.»
(πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα)
«Φονιάδες των Ψαριών, Πελεκάνοι.»
(οδός Γερουλάνου, Αργυρούπολη)
«Η μαμά μου λέει ότι αν δεν έχω πέσει στο κρεβάτι μέχρι τις δέκα και μισή, θα πρέπει να γυρίσω σπίτι.»
(Ποτοπωλείον, Αθήνα)
«Μόνο τα καλά κορίτσια κρατάνε ημερολόγιο. Τα κακά δεν έχουν χρόνο.»
( Dark Sun, Αθήνα)
«Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές»
( T.E. I .., Αθήνας)
[ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ...ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΛΟΓΟΚΡΙΝΩ!!!!!]
«Το Lifestyle είναι μαγικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο.»
(Γκάζι, Αθήνα)
«Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη που γράφεται με δύο Σίγμα και προφέρεται με δύο Λάμδα.»
(Μύλος, Θεσσαλονίκη)
«Διατηρείτε την Αθήνα καθαρή. Πετάτε τα σκουπίδια σας στον Πειραιά.»
(Μεταξουργείο, Αθήνα)
«Ο Χριστός πέθανε, ο Αϊνστάιν πέθανε, και Εγώ δεν αισθάνομαι καλά τελευταία.»
( Aν club, Αθήνα)
«Ζαλίζομαι. Σταματήστε τη Γη να κατέβω.»
(Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη)
«Συμμετέχω, Συμμετέχεις, Συμμετέχει, Συμμετέχουμε, Συμμετέχετε, Αποφασίζουν.»
(οδός Σινώπης, Αθήνα)
«Μήπως ήρθε η ώρα να πεθάνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην χώρα που τους γέννησε ; »
( οδός Σινώπης, Αθήνα)
«Τα γκαζάκια δεν είναι μόνο για καφέδες.»
(οδός Παπαδιαμαντοπούλου, Αθήνα)
«Έγχρωμη TV , Ασπρόμαυρη Ζωή.»
(οδός Στουρνάρη, Αθήνα)
«Μην τα περιμένετε όλα από την Αστυνομία. Χτυπηθείτε μόνοι σας.»
(Παπασωτηρίου, οδός Στουρνάρη, Αθήνα)
«Η Βία δεν είναι Λύση, η Λία όμως είναι Βίσση.»
(Μύθος, Ρέθυμνο)
σημ. του cafe art : Η συμμετοχή είναι του Στέφανου Ληναίου.
Το Ιωνικό Κέντρο με τη συνεργασία της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οργανώνει την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για το περίφημο εύρημα. Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι ένα αρχαίο μηχανικό αντικείμενο που άρχισε να "αποκωδικοποιείται" επιστημονικά μόλις τα τελευταία χρόνια που προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον και ξαναγράφει την ιστορία της επιστήμης και του πολιτισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκόσμια.
Η Έκθεση στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, στην Πλάκα, θα διαρκέσει από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας και πλαισιώνεται από επιστημονική ημερίδα και ομιλίες για το ευρύτερο κοινό.
| | |
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
Ο Στέλιος Καζαντζίδης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1931 στη Νέα Ιωνία, στην οδό Αλαείας 33. Ο πατέρας του ήταν ποντιακής καταγωγής και η μητέρα του προσφυγοπούλα από τα μέρη της Τουρκίας. Από μικρό παιδί αναγκάζεται να βγει στην βιοπάλη. Μένει ορφανός από πατέρα σε ηλικία 14 ετών. Δουλεύει σκληρά, κάνοντας διάφορα επαγγέλματα (οικοδομή, εργοστάσια και άλλα), για να ζήσει την οικογένεια του. Τον Ιούλιο του 1952 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στην Columbia, με τίτλο "Για μπάνιο πάω", του Απόστολου Καλδάρα, το οποίο δε γνώρισε επιτυχία. Με το επόμενο, όμως, το "Δεν θέλω το κακό σου", του Γιάννη Παπαιωάννου, κάνει ένα από τα πιο γνωστά κι επιτυχημένα σουξέ και προκαλεί αίσθηση. Από τότε, η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη.
Ο Καζαντζίδης σύντομα καταξιώνεται στο χώρο του τραγουδιού, γίνεται είδωλο και εκφραστής των προβλημάτων και των παράπονων της λαϊκής τάξης. Το 1957 γνωρίζει στη Θεσσαλονίκη τη Μαρινέλλα και γίνονται καλλιτεχνικό ζευγάρι. Γνωρίζουν τεράστια απήχηση από τις πρώτες κιόλας ηχογραφήσεις τους
("Η πρώτη σου αγάπη είμαι εγώ" και "Νίτσα, Ελενίτσα" του Γιώργου Μητσάκη) και καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού.Το 1961 συμμετέχει στις μουσικές θεατρικές παραστάσεις των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη ερμηνεύοντας ζωντανά - και αργότερα σε δίσκους- τα τραγούδια τους. Τον Ιανουάριο του 1964, ο Καζαντζίδης αφήνει την Κολούμπια και πηγαίνει στις εταιρίες του Μίνου Μάτσα "Odeon-Parlophone". Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς παντρεύεται την Μαρινέλλα. Ηχογραφούν την "Καταχνιά", σε μουσική Χρήστου Λεοντή και στίχους Κώστα Βίρβου.
Το 1965 εμφανίζεται για τελευταία φορά σε λαϊκό μαγαζί, στο "Φαληρικόν" του Μαργωμένου στην οδό Ηπείρου, εγκαταλείποντας ουσιαστικά το πάλκο, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Το 1966 χωρίζει με την Μαρινέλλα και την επόμενη χρονιά πραγματοποιούν τις τελευταίες ηχογραφήσεις τους στην εταιρεία Philips ("Μη μου λέτε γι' αυτήν", "Απόψε σ' έχω στην αγκαλιά μου", "Η καρδιά της μάνας" κ.λ.π.). Το 1968 δίνει την ευκαιρία στο Χρήστο Νικολόπουλο να περάσει στη δισκογραφία ερμηνεύοντας το πρώτο τραγούδι "Νυχτερίδες κι αράχνες", σε στίχο Κώστα Βίρβου, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Το 1971 κυκλοφορεί ο δίσκος 33 στροφών, "Καζαντζίδης Νο3", που δίνει τη δυνατότητα στο νεαρότερο κοινό να γνωρίσει τις κλασικές ερμηνείες του, στα τέλη του '50 και στις αρχές του '60. Το 1973 ηχογραφεί έξι δημιουργίες του Ακη Πάνου ("Η ζωή μου όλη", "Το θολωμένο μου μυαλό", "Μίσος", "Οι μισοί καλοί", "Αντε να περάσει η μέρα", "Τα όνειρα που χτίζονται"). Το 1974 ηχογραφεί το άλμπουμ "Στην Ανατολή" σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Την επόμενη χρονιά όλη η Ελλάδα τραγουδά το "Υπάρχω", σε στίχους Πυθαγόρα.
Από τότε ακολουθούν 12 συνεχή χρόνια αποχής- και μεγάλων παραπόνων από μέρος του ερμηνευτή- και από τη δισκογραφία. Επανέρχεται το 1987 με το άλμπουμ "Στο δρόμο της επιστροφής", του οποίου οι πωλήσεις- μόνο στη χώρα μας- αγγίζουν τα 200.000 αντίτυπα. Από τότε, σε αραιά διαστήματα, μας χαρίζει δείγματα από το σπάνιο ταλέντο του μέσα από δίσκους που γίνονται χρυσοί από τη πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας τους στη δισκοπωλεία ("Βραδιάζει", "Βιώματα", "Αφιέρωμα", "Τραγουδώ", "Ερχονται χρόνια δύσκολα" κ.α.). Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η ζωντανή ηχογράφηση "Ενα γλέντι με τον Στελλάρα" και οι πετυχημένες συμμετοχές του σε 4 δίσκους με Ποντιακά τραγούδια. Μοναδικές, επίσης, στιγμές η ερμηνεία του στο τραγούδι "Πέτρινα χρόνια" του Σταμάτη Σπανουδάκη, η συμμετοχή του στη σύνθεση του Αντώνη Βαρδή "Στην Ελλάς του 2000", με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τον Αντώνη Βαρδή, και η επανεκτέλεση παλιών τραγουδιών των Τσιτσάνη, Τζουανάκου, Μητσάκη, Παπαιωάννου κ.α.
Από το τεράστιο σε όγκο ρεπερτόριο του θα ξεχωρίζαμε, μεταξύ άλλων, τις συνθέσεις των:
Μανώλη Χιώτη "Θεσσαλονίκη μου", Απόψε φίλα με"
Βασίλη Τσιτσάνη "Ισως αύριο", "Ασπρο πουκάμισο"
Γιώργου Μητσάκη "Πέφτουν τα φύλλα από τα κλαριά", "Είν' όλα μαύρα"
Βασίλη Καραπατάκη "Η κοινωνία με κατακρίνει"
Παναγιώτη Πετσά "Ο χαλκάς της γης"
Μπάμπη Μπακάλη "Θέλω να πεθάνω", "Οταν μεθάει ο άνθρωπος"
Στέλιου Χρυσίνη "Πυρ, γυνή και θάλασσα"
Απόστολου Καλδάρα "Απ' τα ψηλά στα χαμηλά", "Στο τραπέζι που τα πίνω"
Χρήστου Κολοκοτρώνη "Υπάρχουν και καλά παιδιά", "Εξω απ' άδικο"
Γιάννη Τατασόπουλου "Πολλές μανάδες κλάψανε"
Γεράσιμου Κλουβάτου "Το ανήλικο", Βύθισε μου το μαχαίρι"
Γιώργου Ζαμπέτα "Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω", "Με το βοριά"
Θεόδωρου Δερβενιώτη "Στις φάμπρικες της ξενητιάς", "Το διαβατήριο"
Μάνου Λοϊζου "Δε θα ξαναγαπήσω"
Σταύρου Ξαρχάκου "Απονη ζωή" κ.α.Επίσης, πολλά σημαντικά κλασικά λαϊκά τραγούδια φέρουν την υπογραφή του ως συνθέτη και στιχουργού ("Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή", σε στίχο Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, "Μια παλιά ιστορία", "Στις φάμπρικες της Γερμανίας", σε στίχο Κώστα Βίρβου, "Και αν γελάω είναι ψέμμα", σε στίχο Ευάγγελου Ατραϊδη κ.α.)
Ο Στέλιος Καζαντζίδης είναι ο μεγαλύτερος τραγουδιστής που έβγαλε ποτέ αυτός ο τόπος και η φωνή και τα τραγούδια του είναι μέρος της πολιτισμικής μας παράδοσης και κληρονομιάς Από τα πρώτα βήματα της καριέρας του ήρθε σε ρήξη με το "κατεστημένο" της δισκογραφίας και τους εχθρούς του αυθεντικού λαϊκου τραγουδιού. Ακόμη και στις μέρες μας παραμένει έξω από το "marketing" και τις στρατηγικές της σύγχρονης δισκογραφίας και δε διστάζει να αντιπαρατεθεί σε αυτούς που πολεμούν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι.
Έπειτα από 161 οδυνηρά μερόνυχτα πάλης με τον καρκίνο, ο Στέλιος Καζαντζίδης υπέκυψε (14-9-2001) στις 10.53 το πρωί, στο 918 δωμάτιο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
ΠΗΓΗ http://www.trapezounta.com/kazantzidis1.htm
αναδημοσίευση από το
http://citypress-gr.blogspot.com/2008/10/blog-post_6665.html
δες και
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=15
http://www.kairatos.com.gr/kazandzidis.htm
http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=index&sort=alpha&singer_id=25
http://www.matia.gr/7/73/7306/7306_1_6.html
έρευνα bilsot
Live Radio |