Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Απαντήσεις στην έρευνα από τους φίλους του cafe art




Ο Στέφανος Ληναίος είπε :

Τίποτε δεν άλλαξε, στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, τα τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας έτσι τις μεταπολιτευτικές μας ελπίδες για έναν Πολιτισμό για τους πολλούς και όχι για τους ολίγους και εκλεκτούς. Από το 1994 μάλιστα, που ο τότε ΥΠ.ΠΟΛ., ιδιωτικοποίησε όλα τα Πνευματικά μας Ιδρύματα, παρ' όλες τις αντιδράσεις όλων των ανεξάρτητων φορέων, το έγκλημα ολοκληρώθηκε. Με «ταφόπλακα» την κυνική, τότε, δήλωσή του ότι «… ο πολιτισμός πρέπει να πάψει να παράγεται στην Ελλάδα από τα διάσπαρτα ταλέντα. Μοναδικός τρόπος παραγωγής του πρέπει να είναι οι οργανωμένες διαδικασίες του ΥΠ. Πολιτισμού και οι σοβαρές χορηγίες πλουσίων ιδιωτών..»

Όποιος κι αν κυβερνάει πλέον αυτό τον τόπο, το ΥΠ.ΠΟΛ., ουσιαστικά, διοικείται από ένα παντοδύναμο συγκρότημα και τα ίδια παραχαιδεμένα 'παιδιά' του. Που ματαίωσαν οριστικά την Ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού, τον κορυφαίο Πολιτιστικό Θεσμό, σε όλες τις Πολιτισμένες χώρες, κρατώντας αυτό το ρόλο για τον εαυτό τους.

Ζητάμε συγνώμη αν στενοχωρούμε με τις θέσεις μας, τη σημερινή νέα γενιά που κυβερνά εδώ και πολύ καιρό τα πολιτιστικά μας πράγματα. Ίσως να φταίει η ευτυχία των μεγάλων αγώνων που έθρεψε τη δική μας τη γενιά κι η «ευτυχία» της παρακμής που θρέφει, σημερα, τη δική τους. Τα καταξιωμένα, ονόματα που στελέχωναν τότε ομαδικές προσπάθειες της εποχής μας και κάποιοι έμποροι - μάνατζερ, τώρα, πολυαγαπημένα παιδιά των παντοδύναμων Μ.Μ.Ε., που 'κατασκευάζουν' το σήμερα.

Καθημερινές λογοτεχνικές, θεατρικές, λαογραφικές, μουσικές, μορφωτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές, τότε, που διαμόρφωναν το διψασμένο κοινό της εποχής της ακμής και τα άρρωστα, τώρα, ασήμαντα σήριαλ, τα τηλεοπτικά ξενυχτάδικα, τα μεσημεριανά κουτσομπολιά και τα τυχερά παιχνίδια που ξεσαλώνουν το κοινό της σημερινής, Μυκονιάτικης εποχής της παρακμής.

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν σήμερα και κάποιες ανεξάρτητες φωνές όπως υπήρχαν τότε οι «Αστερίσκοι» του Κώστα Νίτσου, να καυτηριάζουν όλα τα κακώς κείμενα. Τα ΜΜΕ έχουν πλέον μετατραπεί, εδώ και πολύ καιρό, σε καλοπληρωμένα μεγάφωνα του πολιτιστικού κατεστημένου.

Αν υπήρχαν όμως, σήμερα, θα είχαν πολύ δουλειά. Θα στηλίτευαν τις απίστευτες αθλιότητες, των επηρμένων προσώπων και της αδίστακτης εξουσίας. Τους νόμους που, μετατρέποντας τα Δ.Σ. σε ιδιωτικές 'μαιμούδες', καθιστούν ανεξέλεγκτους φεουδάρχες όλους τους ΥΠ.ΠΟΛ. και όλους τους καλλιτεχνικούς διευθυντές όλων των Πνευματικών μας Ιδρυμάτων, που επιλέγονται από τη γνωστή "παρέα", για να εφαρμόσουν τις εντολές της. Επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, προσλήψεις, βραβεύσεις, υποτροφίες και αποστολές σε μέλη ή φίλους των μελών της "παρέας".. Σήριαλ, εκπομπές, σενάρια, παραγωγές, ερμηνείες, σκηνοθεσίες, Επιδαύρια, Φεστιβάλ, από τους ίδιους, για τους ίδιους, με τους ίδιους. Με επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων για παραγωγές πολλών..."φιάσκων"...

Πώς να παράγουμε λοιπόν Πολιτισμό οι Έλληνες όταν όλες οι πόρτες είναι κλειστές για τους εκτός της παρέας, ανοιχτές για τους εντός και ολάνοιχτες για κάθε ξένο μόρφωμα, εκλεκτό καλεσμένο της παρέας.. Καταντήσαμε σαν το ποδόσφαιρο. Οκτώ ξένοι και τρεις Έλληνες..

Ας ελπίσουμε ότι φάση είναι και θα περάσει. Μελετώντας μάλιστα την Ιστορία, διαπιστώνουμε ότι, αυτός ο κάλπικος πολιτισμός αυτής της παντοδύναμης «παρέας» της παρακμής, κρατάει, ευτυχώς, όσο και το φθαρτό σώμα της..

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ CAFE ART :

Την έλλειψη ανεξάρτητης φωνής από τα ΜΜΕ έρχεται να καλύψει η προσπάθεια των bloggers και η συμμετοχή στα blogs των σχολιαστών και συνεργατών τους. bilsot

Δεν υπάρχουν σχόλια: