Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Τοποθετήσεις φίλων στα ερωτήματα της έρευνας.




Ο/Η Iptamenos Ollandos είπε...


Πριν μπω στα βαθιά θέλω απλώς να πω ότι "αληθινή" τέχνη υπάρχει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, απλώς είναι σταγόνα στον ωκεανό και φυσικά δεν χαίρει προβολής.
Και τώρα στα βαθειά, αντιγράφω ένα μικρό χωρίο ενός από τα αγαπημένα μου (δύσκολα) βιβλία "Σκέψεις για την Ιστορία" του Γιάκομπ Μπούρκχαρτ.
"Πολιτισμό ονομάζουμε το γενικό σύνολο όσων πνευματικών εξελίξεων συντελούνται αυθορμήτως χωρίς να διεκδικούν καθολική ή υποχρεωτική ισχύ.
Ο πολιτισμός επιδρά πάντοτε τροποποιώντας και ανατρέποντας τις άλλες δύο σταθερές του βίου (κράτος , θρησκεία)- αναλόγως φυσικά, του βαθμού εντάξεώς του στις επιδιώξεις τους και της αξιοποιήσεώς του από αυτές.
Κατά τα άλλα ο πολιτισμός είναι ο κριτής και των δύο, το ρολόι που σημαίνει την ώρα κατά την οποία έχουν πάψει να συμπίπτουν η μορφή και το περιεχόμενο τους.
Πολιτισμός, επίσης, είναι η απειρόμορφη εκείνη διαδικασία μετατροπής της ακούσιας και ενστικτώδους δράσεως σε εσκεμμένη δυνατότητα και δη στην εσχάτη και ύπατη βαθμίδα της, την επιστήμη, ειδικώς δε την φιλοσοφία, την ακραιφνή θεωρία.
Συνολικά, πάντως, η εξωτερική του μορφή είναι, κατ' αντιδιαστολή προς το κράτος και την θρησκεία, η κοινωνία, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου." (...)
Ελπίζω να ο Γιάκομπ να κάλυψε την αναζήτηση σου για έναν ορισμό και αν έχουμε σήμερα στην Ελλάδα πολιτισμό...


Ο/Η Διαγόρας είπε...

Τίθεται, βέβαια, ζήτημα ορισμού. Ο Γιάκομπ Μπούρκχαρτ δεν με καλύπτει, γιατί αφήνει ανοικτό το ερώτημα του τι αποτελεί "εξέλιξη". Αν είναι να λάβουμε τη λέξη με την ευρύτερη δυνατή έννοιά της, (δηλαδή την ειδησεογραφική, που αναφέρεται σε οτιδήποτε συμβαίνει,) τότε πολιτισμός θα πρέπει να θεωρηθεί και το σκυλάδικο, πράγμα που, ασχέτως του αν μας βρίσκει σύμφωνους ή διάφωνους, καθιστά πρακτικά ανούσια κάθε ερώτηση σχετικά με το αν παράγεται κάπου πολιτισμός ή όχι. Ας δούμε λοιπόν κάποιους καλύτερους ορισμούς πριν προσπαθήσουμε απαντήσουμε, όχι επειδή δεν την έχουμε έτοιμη την απάντηση στο στόμα μας, αλλά επειδή δεν θα ήταν σώφρον εκ μέρους κανενός να την ξεστομίσει μετέωρη.


σχόλιο του cafe art

Ας ξεπεράσουμε το σκόπελο του σχολαστικισμού στη εξεύρεση ορισμού για τον όρο "Πολιτισμός" ,δεχόμενοι προς στιγμή την προτεινόμενη λύση. Ας δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα και βασικά αυτό ενδιαφέρει περισσότερο και την έρευνα.

bilsot


Κλείτωρ είπε...

Δεν μπορώ να ορίσω ακριβώς τι εστί πολιτισμός όμως κατά την γνώμη μου θεωρώ ως πολιτισμό ότι δημιουργικό κάνει την κοινωνία μας καλύτερη. Σαφώς αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος και κρίνοντας την σημερινή κατάσταση δεν μπορώ να πω πως παράγουμε πολιτισμό αλλά μάλλον καταναλώνουμε πολιτισμικά στοιχεία ξένα που συνήθως δεν μας ταιριάζουν κιόλας. Το γιατί δεν παράγουμε πολιτισμό είναι εύκολο να απαντηθεί αν ρίξουμε μια ματιά στα χάλια της παιδείας μας. Όμως δεν είναι μόνο η παιδεία υπεύθυνη, είμαστε και όλοι εμείς διότι το να παράγουμε σημαίνει να δώσουμε κι εμείς έχουμε μάθει μόνο να ζητάμε να πάρουμε.


Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ,ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΛΙΞΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΘΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ, ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΕΟΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΕΣΩ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΩΝ, ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΣ 'ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ', ΠΟΥ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΜΟΝΙΚΟΥ. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ, Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ, ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 'ΕΥ ΖΗΝ'. ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΓΩΝ, ΚΑΙ ΙΔΕΑΛΙΣΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΩΝ, ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΗ ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΧΩΡΙΣ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑ, ΕΡΜΑΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΣΑΓΗΝΕΥΤΩΝ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ .ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΤ ΄ΈΥΦΗΜΙΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ. ΜΕΤΑΠΡΑΤΕΣ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΟΥΡΑΓΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΕΝΔΩΣΑΜΕ ΣΤΑ ΝΕΟΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΕΙΔΗ, ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΤΕΤΟΙΟ, ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΧΕ. ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΠΕΣΜΟ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΦΥΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙ 'ΒΑΡΒΑΡΟΙ', ΕΧΟΥΝ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ, ΔΙΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΜΩΣ, ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΧΛΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΤΡΕΚΛΙΖΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΟΜΙΧΛΩΔΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΕΝΑ ΕΥΟΙΩΝΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΑΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΞΑΝΑ, ΥΠΑΚΟΥΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΖΗΣΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: