Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2008

Αφιέρωμα στον ποιητή ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΝΛΗ


Ένας Ελληνας που διαπρέπει στο εξωτερικό ΔΕΝ είναι μοναδική περίπτωση. Ένας από τους αυτούς είναι και ο ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΛΗΣ.

βιογραφικό :

Γεννήθηκε στην Μακρινίτσα Σιντικής−Σερρών.
Από μικρός ασχολείται με την ποίηση και τον στίχο με αποτέλεσμα, στο γυμνάσιο, να δημοσιευτούν τα πρώτα του ποιήματα απ
ό το περιοδικό «Η Ζωή του Παιδιού»
Η ποίηση του Γιώργου Κανλη διακρίνεται σε πανελλήνιους ποιητικούςαγώνες για την γλαφυρότητα και την ευαισθησία του στίχου.
Το 1974 σε μουσική του Αντρέα Άντρέου κυκλοφορεί δυο ποιήματα του σε μικρό δίσκο 45 στροφών, αφιερωμένο στο ολοκαύτωμα της Κύπρου.
Τα δυο αυτά τραγούδια ερμήνευσε ο Γιάννης Δήμητρας, (αποκάλυψη τουΜάνου Χατζηδάκη).
Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε κάτω από την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας
και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Γερμανίας.
Οι εισπράξεις διατέθηκαν υπέρ της Κύπρου.
Τα ποιητικά έργα που προέρχονται με το πέρασμα του χρόνου από την πέννα του Γιώργου Κανλη γεμίζουν σιγά σιγά το συρτάρι του.
Τον Μάιο του 1982 στο 6 φεστιβάλ Μελβούρνης της Αυστραλίας οι στίχοι του Γιώργου Κανλη με τίτλο «Στους δρόμους του Κόσμου» σε μουσική Αντρέα Αντρέου, ενορχήστρωση Χρίστου Ιωαννίδη, ερμηνεία της τραγουδίστριας Μαργαρίτας, παίρνουν το χρυσό βραβείο.
Η μεγάλη του αυτή επιτυχία του δίνει, λίγους μήνες αργότερα, την δυνατότητα να υλοποιήσει τον πρώτο του μεγάλο δίσκο σε μουσική του Αντρέα Αντρέου με τον ομώνυμο τίτλο «Στους δρόμους του Κόσμου»
Τον Αύγουστο του 1982 ο Γιώργος Κανλης, διακρίνεται όλως ιδιαιτέρως, στους πανελλήνιους ποιητικούς αγώνες στους Δελφούς με το ποίημα που φέρει τον τίτλο «Ειρήνη» .
Το 1985, κυκλοφορεί ο δεύτερος μεγάλος του δίσκος με αποκλειστικά δικά του ποιήματα, σε μουσική Μανόλη Χρυσοστομιδη και Αντρέα Αντρέου.
Την ίδια χρονιά, εκδίδεται η ποιητική του συλλογή «Τα τραγούδια τηςΕιρήνης».
Μια νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Κανλη με τίτλο«Ακουογραμμα» κυκλοφορεί το 1986 και ένα χρόνο μετά, το 1987, εκδίδεται το «Συλλείτουργο», το οποίο αποτελείται από δυο ενότητες.
Η πρώτη «Το συλλείτουργο στην αθανασία της ψυχής» μελοποιήθηκε και παρουσιάστηκε από τον συνθέτη Λευτέρη Αεροπουλο, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπου και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Το έργο αυτό, καθαρά κλασσικό, αποδόθηκε από το μουσικό εργαστήρι Σερρών με συνοδεία 48 μουσικών οργάνων και χορωδίας.
Τον Μάρτιο του 2001, ανέκδοτα ποιήματα του Γιώργου Κανλη, μελοποιούνται από τον συνθέτη Λίνο Κόκοτο και εκδίδονται σε CD από την εταιρεία FM Records με τον τίτλο «Τα όνειρα μας άσπρα».
Στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, τον Δεκέμβριο του 2002,του απονέμεται από την Πανελλήνια ένωση λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.), το Β Πανελλήνιο ποιητικό βραβείο για το ποίημα του «Ύμνος και αίνος στην μάνα»..
Οι νέες εργασίες που προέρχονται από την πέννα του Γιώργου Κανλη είναι οι ποιητικές συλλογές με τίτλους «Ήχος και φως» καθώς και οι «Εννια μακαρισμοί εννια παρακλήσεις.».
Ο Γιώργος Κανλης ζει και εργάζεται στο Aachen, μια ιστορική και γραφική πόλη της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται στο ιψενικό τρίγωνο των κρατών Γερμανίας, Ολλανδίας και Βελγίου.
Είναι ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου και αφιερώνει ένα μεγάλο μέροςτης ελεύθερης ώρας του στην ποίηση και τον στίχο, όπου επηρεασμένος πάντα από την Πατρίδα Ελλάδα, επεξεργάζεται με μεγάλη ευαισθησία και με τον δικό του τρόπο τα σύγχρονα ρεύματα της εποχής.

δείγμα δωρεάν :

Το σύστημα...

Από τον Γιώργο Κανλή

Αυτό το σύστημα μ΄έχει γεράσει,

οι μπαταρίες μου έχουν αδειάσει,

όλη η ζωή μου ένα πατίνι,

που στον ανήφορο όλο μ΄αφήνει.

Μόνιμος κάτοικος οδού ανέχειας,

πρώτος εξάδελφος της κακεντρέχειας,

τρίτο τετράγωνο, δεύτερο σπίτι,

σ΄ένα ανήλιαγο σαν τον αλήτη.

Πάω στο σύστημα,

δουλειά τους λέω, όχι δεν γίνεται,

προσλάβαμε δικό μας νέο,

χόρτασα ανέχεια και ανεργεία,

άδεια για μένανε και όλα τα ταμεία.

Αυτό το σύστημα, φωτιά φουρνέλο,

στάχτη να γίνουνε τα έτσι θέλω,

όλη η ζωή μου ένα πατίνι,

στα μισόδρομα όλο με σβύνει.

-------------------------ο επίσημος ιστοχώρος του : http://kanlis.livepage.gr/file/index

πληροφορίες
: http://petridisradio.blogspot.com/2008/07/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: