Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Το ΤΕΛΟΣ (;;;) ενός περιοδικού...




Με μια λιτή ανακοίνωση , όπως λιτό (αφτιασίδωτο) ήταν τόσα χρόνια, ύστερα από μία πορεία , μοναχική στην αρχή, 27 ετών , ο ΔΑΥΛΟΣ αναστέλει την έκδοσή του. "Καθαρά προσωπικός λόγος μου επιβάλλει την απόφαση να αναστείλω την έκδοση του "Δαυλού", τη στιγμή που με το παρόν τεύχος το Περιοδικό αυτό ολοκληρώνει χρονικά μια συνεχή παρουσία 27 ετών, δηλαδή τελειώνει το χτίσιμο του αριθμητικού κύβου μιας κανονικής και γεμάτης δεξαμενής Σκέψης και Λόγου." ,γράφει ο κ. Δημήτρης Ι. Λάμπρου εκδότης και ψυχή του ΔΑΥΛΟΥ.
Με την πάροδο των χρόνων και με τις συνεχόμενες δημοσιεύσεις του, το περιοδικό προσπαθούσε να απομυθοποιήσει γεγονότα βαθειά ριζωμένα "ανασύροντάς τα από τα βάθη των πηγαδιών του ψεύδους στο φως της ιστορικής και ατομικής συνείδησης."
"Κόκκινο πανί" για πολλούς, χαρακτηρίστηκε "φασιστικό", "παγανιστικό", "εξωπραγματικό" ,χίλιοι χαρακτηρισμοί, το περιοδικό στάθηκε σταθερό στις Ελληνικές απόψεις του. Έγινε πηγή τροφοδοσίας για ρεύματα και τρόπους σκέψεις. Έγινε και εφαλτήριο (για κάποιους) για να εμπορευματοποιηθεί η Ελληνικότητα και η ιστοριογνωσία. Οι επιστημονικές του αποδείξεις γεμίζουν τόμους και οι φωτογραφικές αποτελούν τεκμήρια. Οι συνεργάτες του περιοδικού -οι περισσότεροι επιστήμονες και ειδικοί - στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων των αναγνωστών. Απόψεις του περιοδικού γίνανε θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεντεύξεις διασημοτήτων δημοσιεύθηκαν σ' αυτό.
Το κενό του ΔΑΥΛΟΥ θα τρέξουν να συμπληρώσουν άλλες εκδόσεις (ίσως). Οι αναγνώστες του θα ελπίζουν στην επανακυκλοφορία του.

bilsot

πληροφορίες : http://www.davlos.gr/



1 σχόλιο:

Iptamenos Ollandos είπε...

Φίλε Βασίλη,
Αν και το είχα διαβάσει ελάχιστες φορές όταν ζούσα στην Ελλάδα (το ανακάλυψα λίγο πριν φύγω, βλέπεις δεν διαφημιζόταν) στεναχωρήθηκα που το άκουσα. Πάντως διάβαζα και αλλού ότι από 1/01/09 θα διατίθονται δωρεάν όλα τα άρθρα του στο ιντερνετ... (παρηγοριά στον άρρωστο)