Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Παραδόθηκε στο κοινό

– με καθυστέρηση τεσσάρων ετών –

η πλατεία Μοναστηρακίου,

η οποία κόστισε περίπου 3. 200.000 ευρώ.

Υπάρχει ένα πολύχρωμο μωσαϊκό το οποίο παραπέμπει στην πολυπολιτισμικότητα της ιστορικής αυτής πλατείας, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν και να ακούσουν την αρχαία κοίτη του Ηριδανού, η οποία έχει αποκαλυφθεί σε βάθος έξι μέτρων.

Στα εγκαίνια, ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης κάλεσε τους Αθηναίους να αξιοποιήσουν και να προστατεύσουν την πλατεία, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης δεσμεύτηκε ότι στην πλατεία δε μπει ούτε ένα τραπεζοκάθισμα.

Όπως ανέφερε παλαιότερο δημοσίευμα των Νέων, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της πλατείας, ο πιλοτικός κανονισμός λειτουργίας της θα επιτρέπει μόνο έναν καστανά και έναν μανάβη επί της πλατείας, ενώ ομάδα της Δημοτικής Αστυνομίας που θα εδρεύει εκεί δεν θα επιτρέπει την εγκατάσταση σε έγχρωμους μικροπωλητές.

Ο φόβος των μεταναστών, των μικροπωλητών, των αστέγων, των σκουπιδιών και των αυτοκτονιών είναι επίσης βασικοί λόγοι αλλαγής πλάνων για την Πλατεία Μοναστηρακίου.

Σύμφωνα με τα Νέα, πρώτο θύμα αυτής της λογικής είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ηριδανού (ένας από τους τρεις ποταμούς της αρχαίας Αθήνας) που αποκαλύφθηκε σε βάθος 6 μ. τυχαία ύστερα από καθίζηση. Παρ΄ ότι θα μπορούσε να είναι προσβάσιμος στο κοινό με σκάλα- όσοι έχουν κατέβει 2-3 μ. μόνο μιλούν για ησυχία, δροσιά και κυρίαρχο τον ήχο του νερού που κυλά- τελικώς μετατράπηκε σε φρεάτιο 35 τ.μ. «μοιάζει μάλλον με φωταγωγό», λένε οι αρχιτέκτονες χωρίς πρόσβαση «για την ασφάλεια του κόσμου και επειδή εκφράστηκε φόβος μήπως κάποιοι αυτοκτονήσουν στο σκάμμα!».

Παράλληλα, αποφασίστηκε να μην κατασκευαστεί κρήνη- στοιχείο που παραδοσιακά υπήρχε στην πλατεία- για να «μην πλένουν τα εσώρουχά τους εκεί οι άστεγοι», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, ενώ για να μη γίνει στέκι αστέγων και εξαρτημένων ατόμων «κόπηκαν» τα επιπλέον καθίσματα. .......

όμως.....

σχόλιο του Αθηναίου , απ' όπου και αναδημοσιεύουμε τα θέμα :

Φίλε Νικήτα αν δεν φυλαχθεί μέρα-νύχτα η Πλατεία θα καταλήξει σε
Ξενοδοχείο "Τα άστρα"!
Θα πέσει χαρτόκουτο-στρώμα δίπλα στην εκκλησία χωρίς να το καταλάβεις.
Κάνε κάτι με τους αστέγους γιατί θα έχουμε κι άλλα σφαξίματα όπως στον
Πειραιά.
Με τις σύριγγες τι θα κάνεις που θα γλυστράνε στο ωραίο καινούργιο
πλακόστρωτο;
Τον Μπαϊρακτάρη θα τον αναχαιτίσεις με τα "τραπεζάκια όξω";
Τον Θανάση τον Σουβλατζή;
Να προσλάβεις κι άλλους Δημοτικούς Αστυνομικούς και να τους πεις
να κουνηθούν λίγο, γιατί μοιάζουν σαν να κοιμούνται όρθιοι!

άλλες πληροφορίες : http://www.athina984.gr/node/32047

http://www.astynet.gr/article.php?c=20&a=74

http://nonews-news.blogspot.com/2008/12/blog-post_5340.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: