Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Νέο κρούσμα λογοκρισίας στην τέχνη

Απομάκρυνση γυμνών έργων λόγω διαμαρτυρίας μουσουλμάνων στην Ολλανδία

Γράφει ο ΣΗΚΑΤ

Αμστερνταμ: Οι Αρχές σε ολλανδική πόλη απομάκρυναν προς ένα λιγότερο εμφανή χώρο δύο έργα τέχνης που απεικόνιζαν γυμνές γυναίκες μετά από διαμαρτυρία μουσουλμάνων και άλλων πολιτών εγείροντας διαμαρτυρίες για λογοκρισία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, οι Αρχές της πόλης Χόιζεν μετακίνησαν δύο πίνακες της ζωγράφου Έλεν Βροχ από την αίθουσα αναμονής του Δημαρχείου σε άλλο χώρο.

«Κάποιοι επισκέπτες -όχι μόνο μουσουλμάνοι- και το προσωπικό διαμαρτυρήθηκαν», δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου και πρόσθεσε ότι «είμαστε κατά της λογοκρισίας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις για το γυμνό σώμα και θέλαμε να δώσουμε στους πολίτες μία επιλογή».

Η καλλιτέχνης δήλωσε στον Τύπο ότι είναι θύμα της αυξημένης ευαισθησίας στην Ολλανδία σε ό,τι σχετίζεται με το Ισλάμ. «Νοιώθω θύμα διάκρισης. Σε λίγο η τέχνη θα καεί στην πυρά», δήλωσε στην De Telegraaf. Η Έλεν Βροχ δήλωσε ακόμη ότι το έργο της είναι συμβολικό και ότι δεν απεικονίζονται καθόλου τα γεννητικά όργανα.

Τον Μάρτιο ο κινηματογραφιστής Γκερτ Βίλντερς προξένησε την οργή των μουσουλμάνων για ταινία όπου υποστήριζε ότι το Κοράνι υποκινεί σε βία και ότι το ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι της χώρας συνιστούν απειλή

ΚΑΛΟ ΜΕΛΕΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

1 σχόλιο:

Κακοφωνίξ είπε...

Εχω την εντύπωση οτι αν ήταν μόνο οι Μουσουλμάνοι δεν θα ίδρωνε το αυτί τους.
Οι άλλοι πέτυχαν την απομάκρυνση.
Ετσι και αλλιώς δεν έχουμε κάποια εικόνα απο τα έργα για να κρίνουμε το δίκαιο ή όχι του αιτήματος.χιχιχιχιχι