Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Ελληνική Ραδιοφωνία 70 χρόνια μαζί

Η ημέρα που η Ελληνική Ραδιοφωνία βγαίνει για πρώτη φορά στον αέρα είναι η 21 Μαΐου 1938, υπό το όνομα «Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών». Ήδη από τις 25 Μαρτίου εκείνης της χρονιάς είχε εγκαινιαστεί ο πρώτος πομπός στα Νέα Λιόσια, ενώ οι ραδιοθάλαμοι βρίσκονται στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν τοποθετήθηκαν πομποί σε όλη τη χώρα, ενώ το 1941 διακόπτεται η λειτουργία του Σταθμού, και το θρυλικό σήμα «Ο Τσοπανάκος» μεταφέρεται στο BBC. Τον Ιούλιο του 1945 συγκροτείται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Στη συνέχεια δημιουργείται ο Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολουθεί η δημιουργία του Δεύτερου, του Τρίτου Προγράμματος και των Περιφερειακών Σταθμών.

Το 1975 το Ε.Ι.Ρ. μετονομάζεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Ενώ, ο σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται το Τέταρτο Πρόγραμμα, η σημερινή ΕΡΑ-ΣΠΟΡ. Το Νοέμβριο του 2001 η Ελληνική Ραδιοφωνία δημιουργεί το πρόγραμμα Κosmos. Παράλληλα, λειτουργεί η ΕΡΑ 5-Η Φωνή της Ελλάδας και το ραδιόφωνο Φιλία .Πηγή cosmos.gr

Σήμερα 21 Μαΐου το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα 70 χρόνια λειτουργίας του. Επιλέγει αποσπάσματα από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αλλά κυρίως δίνει το λόγο στους ανθρώπους που το δημιούργησαν, και σε αυτούς που το αγάπησαν και το στήριξαν. Σαφώς και δε λείπει η ματιά των νέων για το ραδιόφωνο. Συντονιστείτε και ακούστε μία ημέρα το ραδιόφωνο να μιλά για το ραδιόφωνο, χωρίς εσωστρέφεια, αλλά με αναφορές σ’ αυτά που κρατάει και σ’ αυτά που προσθέτει για να συνεχίσει τη δημιουργική του πορεία. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Ελληνική Ραδιοφωνία 70 χρόνια μαζί!

Παρακολουθήστε μια επομπή της ΕΡΑ το 1984 . "Η Μαρία Ρεζάν προσκαλεί τον Μάνο Χατζιδάκη ". Είναι μια αποκαλυπτική εξομολόγηση του Χατζιδάκη"

Δεν υπάρχουν σχόλια: