Κυριακή 11 Μαΐου 2008

«Ελλάδα 2012: Οι εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα την επόμενη τετραετία»

Του απεσταλμένου του καφενείου bilsot

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ , ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ , ΚΡΙΤΙΚΗ

από την εκδήλωση για τα 4 χρόνια κυκλοφορίας του

Hellenic NEXUS

Στην κατάμεστη (υπήρχαν και όρθιοι) Αίθουσα Λόγου στη Στοά του Βιβλίου στις 9-5-2008 προσκληθήκαμε και παρακολουθήσαμε μια ενδιαφέρουσα σειρά παρουσιάσεων «εξελίξεων που αναμένονται να επηρεάσουν τη χώρα μας» μέχρι το 2012 -ίσως και νωρίτερα , ίσως και αργότερα- ,από διακεκριμένους ομιλητές.

Εισηγητής πρώτος ο καθ. Βας. Φίλιας που ανέπτυξε με θέμα «παιδεία» τα καθεστωτικά και διαδικαστικά συμβαίνοντα, στο χώρο που γνωρίζει και υπηρετεί και σε σχέση με τον («παιδειοκτόνο») Νόμο πλαίσιο για την παιδεία. Μετά το λόγο πήρε ο ηθοποιός και συγγραφέας Στεφ. Ληναίος , χειμαρρώδεις, με μια φωνή που λατρέψαμε χρόνια, παρουσίασε τις «προφητικές» επαληθεύσεις των Όργουελ και Χάξλεϊ και κατέληξε στα αληθή συμπεράσματα και τη σοφία του Μπρεχτ.

Τους δυο εισηγητές ακολούθησαν ομιλίες του διευθυντή του περιοδικού Στ. Στίνη και των συνεργατών του περιοδικού Αποσκίτη, Αναστασόπουλου, Πηλιούνη, Κασταμονίτη και Μιχαλέτου, που -καθένας τους στο είδος του- έδωσαν τις απόψεις και τις προβλέψεις τους για τα επερχόμενα σε πολιτικά, γεωπολιτικά, ιατρικά, τεχνολογικά και ενεργειακά, ιντερνετικά και blogικά, και περιβαντολογικά θέματα. Ζήτησαν και πήραν το λόγο για παρεμβάσεις οι καθ. Παππάς και Ρωμανός για την επερχόμενη γεωφυσική αναταραχή και τον αφελληνισμό της παιδείας αντίστοιχα.

Την παρουσίαση συντόνισε η αρχισυντάκτρια (και καλλίοπος) Μαρία Λυσάνδρου, η οποία βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση στο τέλος να μην μπορεί να δώσει χρόνο για ερωτήσεις από το ακροατήριο, λόγω περασμένου του περιθωρίου του χρόνου.

Η εκδήλωση άφησε μια «γλυκόπικρη» αμφιβολία στους ακροατές αν πράγματι έρχεται «το τέλος του κόσμου», μετά από την προβλεπόμενη κατάρρευση της «Ρωμαϊκής»- Αμερικανικής αυτοκρατορίας και των συνακολούθων μιας τέτοιας τροπής, ή με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης ο άνθρωπος «θα δει καλλίτερες μέρες» ;

Το «Ελληνικό καφενείο» είχε έτοιμη ερώτηση να υποβάλλει προς τους ομιλητές αλλά δεν διετέθη ο χρόνος. Εμείς θα την διατυπώσουμε (και ευελπιστούμε να γίνει θέμα για σχόλια της ανάρτησης αυτής): « Η παιδεία (σε όλες τις βαθμίδες) με στροφή στην Ελληνικότητα και στην ανάδειξη του Μέτρου, θα είναι η διέξοδος σε επιστήμη και πολιτισμό για παραγωγή Ανθρώπων με οράματα και νέες κατακτήσεις του Πνεύματος;»


Ευχόμαστε στο περιοδικό «Χρόνια Πολλά» εκδοτικής ύπαρξης

και στους συντελεστές του άξια και δημιουργική πέννα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: