Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας...

Ενα παράδειγμα στις μέρες μας...

Aπό τον Νίκο Κρεμμύδα

Λίγους μήνες μετά την Ολυμπιάδα της Στοκχόλμης ξέσπασε ο Βαλκανικός πόλεμος. Ο Τσικλητήρας θεωρώντας ότι σαν Ολυμπιονίκης που ήταν, έπρεπε να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα, πήγε γραμμή στο γραφείο κατάταξης στην Καλαμάτα και δήλωσε παρών στο κάλεσμα της πατρίδας. Εκεί του πρότειναν να τον στείλουν στο Φρουραρχείο Αθηνών, αλλά αυτός αρνήθηκε. Ζήτησε να πάει στο μέτωπο για να μην κατηγορηθεί πως απολάμβανε ευνοϊκής μεταχείρισης. Εκεί, στην πρώτη γραμμή, προσβλήθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα από μηνιγγίτιδα. Στις 10 Φεβρουαρίου του 1913, πρίν 96 χρόνια, ο μεγάλος – από κάθε άποψη – ήρωας άφησε την...
τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Στην κηδεία του τον συνόδευσαν χιλιάδες Αθηναίοι, ραίνοντας το φέρετρό του με μυρτιές, δάφνες και λουλούδια. Ήταν μόλις 25 ετών...."
Πηγή : Ηλίας Μπαζίνας

Καί μία παρατήρηση :
1. Εκτός του ότι ήταν 19 φορές πανελληνιονίκης, εκτός τα δύο αργυρά μετάλια πού κατέκτησε στούς Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου [ 1908 ], κι εκτός το χάλκινο μετάλιο πού πήρε επιπλέον,- εκτός από το χρυσό, στούς Ολυμπιακούς αγώνες της Στολχόλμης, υπήρξε καί ο πρώτος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού (που ίδρυσε το 1908 ο συναθλητής του στον Πανελλήνιο Γεώργιος Καλαφάτης με την επωνυμία Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών αρχικά γιά να μετονομαστεί το 1924 σε Παναθηναικό ] ..... ! .
Αν μάλιστα προσθέσει κανείς, ότι κατάγονταν από πλούσια καί παραδοσιακή οικογένεια, - ο πατέρας του ήταν γιατρός, καί εξέχον μέλος της τοπικής κοινωνίας.... , τότε μάλλον πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Τσικλητήρας αδίκησε τον εαυτό του.... Σήμερα θα τον θυμόμαστε σαν τον ...μακροβιότερο Ελληνα βουλευτή ! Καί μάλλον ...άκοπα γιαυτόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: