Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ






Ξεκινάει σήμερα στις 7 το πρωί από την Ακρόπολη ο φημισμένος υπερμαραθώνιος «Σπάρταθλον», που θα διεξαχθεί για 27η χρονιά. Οι 343 αθλητές και αθλήτριες απ' όλο τον κόσμο που έχουν δηλώσει συμμετοχή, θα τερματίσουν αύριο το πρωί μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, έχοντας διανύσει απόσταση 255 χιλιομέτρων…
Αρκετοί είναι οι νικητές περασμένων διοργανώσεων, οι οποίοι μετέχουν στο φετινό αγώνα. Ανάμεσά τους ο Αυστριακός Μάρκους Θάλμαν (2003), ο Γερμανός Γενς Λούκας (1999, 2004 και 2005), οι Ιάπωνες Μασαγιούκι Οτάκι (2000), Ριότσι Σεκίγια (2002), αλλά και ο Πολωνός Πιότρ Κουρίλο, δεύτερος το 2007.
Οι καιρικές συνθήκες θα είναι μάλλον ευνοϊκές για τους δρομείς, καθώς σήμερα θα έχει συννεφιά και θερμοκρασία 25-27 βαθμούς, ενώ αύριο το πρωί ο καιρός θα είναι ακόμη καλύτερος.
Για έκτη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» παρέχει αποκλειστική στήριξη στη διοργάνωση, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του θεσμού. Οι δρομείς υποστηρίζονται από 75 σταθμούς βοήθειας και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Οι σταθμοί είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών.
Το «Σπάρταθλον» αποτελεί αναβίωση του άθλου του ημεροδρόμου Φειδιππίδη, τον οποίον οι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν την «ασιατική πλημμυρίδα», σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, για τη μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Τους δρομείς θα υποδεχθούν οι Σπαρτιάτες στην είσοδο της πόλης, ενώ η απονομή των επάθλων θα γίνει σε λαμπρή εκδήλωση αύριο στις 8:00 το βράδυ στο κέντρο της Σπάρτης.







Ο "ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ",δημιουργήθηκε ένα χρόνο μετά την επιτυχία του πρώτου "Σπάρταθλον", στις 30 Σεπτεμβρίου 1983.Στις 6 Ιουνίου 1984, δημιουργήθηκε ο Σύλλογος από 20 ιδρυτικά μέλη και αναγνωρίστηκε επίσημα με την #12882/84 Απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Το "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ" είναι ένας μη-κερδοσκοπικός πολιτιστικός και αθλητικός Σύλλογος,ο οποίος έχει ως μέλη εθελοντές από όλο τον κόσμο.Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται ετησίως μετά από μυστική ψηφοφορία.Ο κύριος σκοπός του Συνδέσμου είναι η διοργάνωση του ετήσιου αγώνα υπέρ-αποστάσεως (250 χιλιομέτρων) "ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ".Ενας ευρύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη και η ενθάρρυνση οργάνωσης αγώνων υπέρ-αποστάσεως στην Ελλάδα με συμμετοχές Ελλήνων και ξένων αθλητών.
Το πρώτο Συμβούλιο αποτελείτο από τους : Α.Κίκα(Πρόεδρο), Ι.Κωστούρο (Αντιπρόεδρο), Γ.Καλαντζάκο (Ταμία), Μ.Βερέμη (Γ.Γραμματέα), και Α.Μπούσδρα (Μέλος).
Τα ιδρυτικά μέλη του Δ.Σ.ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ήταν: Βερέμη Μ.,Βερέμης Σ., Burt B.,Butler T.,Callaghan M.,Cooper B.,Κίκας Α.,Κάραμποτ Φ., Leatham J.,Μικρούλης Σ.,Οικονομίδης Ι.,Parsons E.,Ραγγαβέλλας Φ., Στουμπιάδης Κ.,Thrower N.
Ο John Foden,Ο Βρεταννός ιστορικός και δρομέας υπέρ-αποστάσεων,ο οποίος εμπνεύστηκε το Σπάρταθλον ακολουθώντας τα βήματα του Φειδιππίδη,το 1982,έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος.Το 1985 προστέθη- καν έξι ακόμα επίτιμα μέλη:Ο Δήμαρχος της Σπάρτης(ex-officio),ο Δήμαρχος των Αθηνών(ex-officio),ο Maurice Patterson(R.A.F.),Ο Γιάννης Κούρος,ο John McCarthy και ο John Sholtens.
 



οι πληροφορίες είναι από sites του internet

πάρα πολλές πληροφορίες, επίσημα αποτελέσματα, συμμετοχές από τη Βικιπαίδεια στο http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%BF%CE%BD

bilsot

1 σχόλιο:

Κλείτωρ είπε...

αυτό είναι πολιτισμός αυτοί είναι πραγματικοί αγώνες σε αρμονία με την φύση μας.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται σπουδαία πολιτιστικά πράγματα και βλέπω μια μικρή αχτίδα φωτός στην αναζήτηση του νεοέλληνα για τις ρίζες του. Δες κι αυτό και διάβασε το πρόγραμμα. Έχουμε σπουδαία παράδοση που για πρώτη φορά μετά από πολλούς αιώνες άρχισε να φαίνεται.
http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100109_23/09/2009_330382


http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=33592