Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ !!!


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: "Αρχαία Κρηστωνία-Ιστορίες και θρύλοι". Άγνωστες περιοχές,και πτυχές της ιστορίας της Μακεδονικής γης.


"Θεοί και θνητοί ξεπροβάλουν ακρωτηριασμένοι μέσα από τα συντρίμια των αιώνων και μας δηλώνουν εναγωνίως την παρουσία τους"

Με έναν διαφορετικό τρόπο γραφής ο
Γιώργος Εχέδωρος
προσεγγίζει τα ιστορικά γεγονότα της
Αρχαίας Κρηστωνίας
δίνοντας σε αυτά μια νέα διάσταση. Είναι γεγονότα, που εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τον αρχαίο μακεδονικό τοπικό πληθυσμό,ο οποίος πραγματικά διέπεται από σπάνιες αρχές με ιδιαίτερα και μοναδικά ήθη.
Η αρχική έκπληξη του πλούτου των γραπτών πηγών,των αρχαίων επιγραφών, των αγαλμάτων και των μνημείων, μετουσιώνεται σε ενθουσιασμό και θαυμασμό για μια κοινωνία ,που συνεχώς επιδιώκει
να παραδειγματίζει τα μέλη της και να βαδίζει με αισιοδοξία στο μέλλον.


ISBN:978-960-89740-1-2.


Επικοινωνία: echedor@otenet.gr -

(με τη φιλική προτροπή για παρουσίαση από το εξαιρετικό ιστότοπο)
Βισάλτης


πληροφορίες :

Κρηστωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κρηστωνία ήταν αρχαία επαρχία της Μακεδονίας. Εκτεινόταν στα βοειοανατολικά της Μυγδονίας, νότια της Παιονίας, και Μαιδικής, και δυτικά της Βισαλτίας, δίπλα στις πηγές του Εχέδωρου ποταμού (του σημερινού Γαλλικού), δηλαδή από του Δυσώρου όρους μέχρι του Βερτίσκου.

Στην αρχή έφερε δύο ονόματα, Κρηστωνία και Βισαλτία, και βρισκόταν κάτω από αυτόνομο βασιλέα. Μετά όμως την ήττα των Περσών στη μάχη των Πλαταιών (479 π.Χ.), τόσο η Κρηστωνία όσο και η Βιστωνία κατακτήθηκαν από τον Αλέξανδρο Α' και αποτέλεσαν επαρχίες του Μακεδονικού Βασιλείου, στο οποίο και παρέμειναν μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτησή τους το 168 π.Χ..

Από όλη τη Κρηστωνία οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν μόνο τη πρωτεύουσά της που ήταν η Κρηστώνα (Κρηστών). Νεότεροι όμως περιλαμβάνουν σε αυτήν τη Μυγδονία με τις πόλεις: Αντιγόνεια, Ξυλόπολις, Τέρπυλος, Καραβία και Γυναικόκαστρο.

Αρχαίοι κάτοικοι της Κρηστωνίας ήταν οι Κρηστώνες.


(Δείτε το σχετικό βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: