Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ για Οικολόγους Βιβλιόφιλους

>
ΦΡΑΝΚ ΣΕΤΣΙΝΓΚ

ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ


Μυθιστόρημα

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

ΕΥΑ ΚΑΛΕΥΡΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ


λίγα λόγια για το έργο:

Τσουνάμι καταστρέφει τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης, φονικές μέδουσες ερη­μώνουν τις παραλίες της Αυστραλίας, μολυσμέ­να καβούρια -φορείς μιας ανίατης ασθένειας- κατα­κλύζουν το υδροδοτικό σύστημα της Νέας Υόρκης αποδε­κατίζοντας τον πληθυσμό, εκατομμύρια τερατώδη σκουλήκια αποσταθεροποιούν το βυθό στις ακτές της Νορβηγίας, φάλαινες επιτίθενται σε πλοία και τα βυθίζουν. Η ανθρωπότητα δέχεται μια συντονισμένη και μαζική επίθεση. Η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπων και ζώων έχει χαθεί: τα ζώα έχουν αποκτήσει ξαφ­νικά συνείδηση του εαυτού τους και στρέφονται εναντίον του ανθρώ­πινου είδους με σκοπό την εξόντωση του. Είναι όμως έτσι τα πράγ­ματα; Μήπως υπάρχει κάποιος σκοτεινός νους που οργανώνει και συντονίζει τον εφιάλτη; Οι επιστήμονες αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι ο άνθρωπος γνωρίζει τελικά για τον πλανή­τη Γη πολύ λιγότερα πράγματα απ' όσα γνωρίζει για το Διάστημα.

- Ένα εκπληκτικό οικολογικό θρίλερ, που πούλησε στη Γερμανία μέσα σε τρία χρόνια πάνω από 2.000.000 αντίτυπα


λίγα λόγια για το συγγραφέα :

Ο Φρανκ Σέτσινγκ γεννήθηκε to 1957. Ζει αρκετές ζωές μαζί:είναι διευθυντής διαφημιστικής εταιρείας, μουσικός παραγωγός, παθιασμένος ερασιτέχνης μάγειρας και από το 1995, όταν έγραψε το μυθιστόρημα Tod und Teufel, συγγραφέας. Με το μυθιστόρημα του Το σμήνος, που υπήρξε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στη Γερμανία των τελευταίων είκοσι χρόνων, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όνειρο που είδε πριν από μερικά χρόνια στον ύπνο του. Ζει και εργάζεται στην Κολονία.


Το κείμενο του Σέτσινγκ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Είναι σαφές ότι ο συγγραφέας έχει κάνει ιδιαίτερη προεργασία πριν ξεκινήσει τη γραφή του βιβλίου και ότι κατέχει τη συνταγή. Παρέχονται άπειρες πληροφορίες για θαλάσσιους οργανισμούς και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η γραφή κυλάει αρκετά εύκολα και οι σκηνές είναι εντυπωσιακές. Από την άλλη είναι αρνητικό το γεγονός ότι οι ήρωες είναι πολυάριθμοι και ότι, τελικά, οι πληροφορίες είναι τόσο πολλές που δεν μπορεί κανείς να τις επεξεργαστεί. Επίσης, δυστυχώς, στο βιβλίο περιέχονται όλα τα χαρακτηριστικά κλισέ των αντίστοιχων ιστοριών. Καλοί και κακοί, φιλία και έρωτας κλπ.

Κείμενο: Λευτέρης Γιαννακουδάκης



σχόλιο του cafe art :
Πρόκειται για ένα μεστό και ογκώδες μυθιστόρημα, με πάρα πολλές πληροφορίες για τα οικοσυστήματα της γης, κυρίως στο Βόρειο Ατλαντικό και τη Βόρεια Ευρώπη, όπου εκτυλίσσονται ιστορίες οικολογικού τρόμου. Ένα βιβλίο 1000+ (!!!) σελίδων για αμείωτο ενδιαφέρον του βιβλιόφιλου που θα αποκομίσει ένα βασικό συμπέρασμα : " Ο βιασμός της Φύσης έχει σαν αποτέλεσμα το βιασμό της ανθρώπινης ύπαρξης"

άλλες πληροφορίες :

http://panosnotes.blogspot.com/2007/11/frank-schatzing.html
(μια καταπληκτική και λεπτομερής παρουσίαση - κριτική του έργου από το ειδικευμένο blog και υπογραφή
Παναγιώτη Σιμιτσή)


http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Sch%C3%A4tzing

http://www.elculture.gr/story.aspx?s_id=251


επιμέλεια :
bilsot


Δεν υπάρχουν σχόλια: