Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Με Φεγγάρι και αστροφεγγιά....

Γράφει η ρόδι
.... μια καλοκαιρινή νύκτα , από αυτές , που μας περιμένουν , μακριά από τα φώτα της πόλης,ας τολμήσουμε ένα ταξίδι στον ουράνιο θόλο .

Θα μυηθούμε στους κόσμους της Αστρονομίας , θα νοιώσουμε Θεϊκή γαλήνη , οπλισμένοι με φαντασία, υπομονή και επιμονή.

Θα συναντήσουμε τον έναστρο Ουρανό μαζί με την μαγεία της Ελληνικής μυθολογίας , που θα μας λέει ιστορίες παραμυθιού και ονείρου.

Θα γίνουμε φίλοι με τον Ωρίωνα και τον Ηρακλή ,θα επαινέσουμε την αγάπη, την Θεοσέβεια και συνέπεια της Βερενίκης, που χάρισε την κόμη της στην Θεά Αφροδίτη, όταν ο άντρας της, γύρισε νικητής από τον πόλεμο,

ενώ ο Περσέας και η Ανδρομέδα θα μας ξετυλίξουν τ’ απόκρυφα της ιστορίας της ζωής τους .

Θα προσανατολισθούμε στον Βορρά με τον πολικό αστέρα , θα ταξιδέψουμε με την Αργώ , θα τραγουδήσουμε με τον Ορφέα και την λύρα του την αγάπη του για την Ευρυδίκη και, αν θέλουμε, θα βρούμε την θέση του ζωδίου μας στον θόλο τ΄ουρανού.

Ο φωτοδότης και κυρίαρχος Ηλιος , η χλωμή και γεμάτη μυστήριο σελήνη , τα χιλιάδες άστρα , αρχικά γέμισαν την καρδιά του ανθρώπου με δέος και φόβο.

Με το πέρασμα του χρόνου ο φόβος παραμερίσθηκε κι έδωσε την θέση του στον θαυμασμό , τον σεβασμό και την αγάπη για τον μακρινό και άγνωστο κόσμο του στερεώματος .

Μη μπορώντας η ανθρώπινη νόηση να δώσει να δώσει λογική εξήγηση στα φαινόμενα του μαγικού αυτού κόσμου , τα συνέδεσε με ισχυρούς Θεούς , ήρωες και αγαπημένα πρόσωπα.

Ετσι γεννήθηκε η υπέροχη Ελλληνική αστρονομική μυθολογία , το παραμύθι των άστρων.

Αν ρίξουμε, ένα ανέφελο καλοκαιρινό βράδυ,το βλέμμα μας στον Ουρανό, θα μας αγκαλιάσει το μαύρο πέπλο του στερεώματος ,ολοκέντητο από χιλιάδες φωτεινά σημαδάκια , που ακτινολβολούν και τρεμοσβήνουν πάνω στην ουράνια σφαίρα.

Οι .... σοφοί λένε πως το αστροστόλιστο πέπλο τ΄ουρανού έχει 3.000 άστρα στο Βόρειο ημισφαίριο

και 2.000 στο Νότιο.

Αν ενώσουμε τ’ άστρα με νοητές γραμμές σχηματίζουν γεωμετρικά σχήματα, τρίγωνα τετράπλευρα, πολύγωνα , σταυρούς , αυτά τα ευδιάκριτα συμπλέγματα των άστρων ονομάζονται αστερισμοί.

Η πλούσια Ελληνική μυθολογία συνέδεσε τους αστερισμούς με την ύπαρξη Θεών και Ηρώων , έτσι ώστε ο Ουρανός να φαίνεται ότι κατοικείται από ένα μυθικό και ρομαντικό κόσμο παραμυθιών .

Από τους 88 αστερισμούς οι 6 είναι ΑΕΙΦΑΝΕΙΣ από την Ελλάδα ,οι 63 είναι ΑΜΦΙΦΑΝΕΙΣ δηλ. φαίνονται ωρισμένες εποχές και ώρες της νύκτας και οι υπόλοιποι 19 δεν φαίνονται ποτέ από την Ελλάδα , βρίσκονται μονίμως στο Νότιο ημισφαίριο της γής , είναι οι ΑΦΑΝΕΙΣ αστερισμοί.

Για να μην χαθούμε στο ταξίδι μας χρειαζόμαστε ένα ουράνιο χάρτη και ένα κύριο αστερισμό για αρχή.

Το ταξίδι αρχίζει με την Μεγάλη Αρκτο , που είναι η αφετηρία των αναζητήσεών μας .

Από τα 7 λαμπρότερα άστρα της τα 4 (αβγδ) σχηματίζουν τετράπλευρο , το σώμα της Αρκτου και τα 3 (εζη) την ουρά της.

Η Μεγάλη Αρκτος μυθολογικά συνδέτεαι με την ερωτική δραστηριότητα του σκανταλιάρη Δία και την σχέση με την Καλλιστώ , την κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας , από την οποία γεννήθηκε ο Αρκάδας, γεννάρχης των Αρκάδων.

Η Ηρα, για να εκδικηθεί, μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα , που περιπλανιόταν στα δάση της Αρκαδίας , ώσπου συνάντησε τον γυιό της, τον Αρκάδα κι έτρεξε να τον αγκαλιάσει.

Ο Αρκάδας , μη γνωρίζοντας ότι η αρκούδα ήταν η μάννα του , σήκωσε το δόρυ να την σκοτώσει.

Ο Δίας, για να προλάβει την μητροκτονία, μεταμόρφωσε τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι , που αναγνώρισε την μάννα του κι έτρεξε να κυλισθεί στα πόδια της .

Ο παντοδύμαμος Δίας , για να τους γλιτώσει περαιτέρω από την Ηρα, έστειλε και τους δυό στον Ουρανό και τους έκανε αστερισμούς , την Μεγάλη Αρκτο, που είναι η μάννα Καλλιστώ και την Μικρή Αρκτο , που είναι ο γυιός της, ο Αρκάδας.

- Εμείς , για να εντοπίσουμε την Μικρή Αρκτο θα ενώσουμε μιά γραμμή στα άστρα β και α της Μεγάλης άρκτου προς τα δεξιά και θα συναντήσουμε τον Πολικό Αστέρα, το λαμπρότερο αστέρι της ουράς της Μικρής Αρκτου .

Αν θέλουμε , μπορούμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στον άτμητο , πλέον, χώρο και χρόνο , σύμφωνα με τους σύγχρονους Φυσικούς και Αστροφυσικούς .

Απο το βιβλίο ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥΣ - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΓΡΑΦΙΑ , των Αστροφυσικών, καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στράτου Θεοδοσίου και Μάνου Δανέζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: