Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ ο Έλλην ερευνητής και συγγραφέας

Όταν σε φωνάζουν ΕΛΛΗΝΑ, είναι σαν να σε βρίζουν ;
Όταν ασχολείσαι με τη Φιλοσοφία, είσαι νεοπαγανιστής ;

Όταν δηλώνεις Επικούρειος και προσαρμόζεις τη ζωή σου με την Επικούρεια Φιλοσοφία, είσαι απροσάρμοστος ;

Όταν είσαι επιχειρηματίας και σου καταστρέφουν την περιουσία, είσαι "φασίστας, ¨άθεος", "μίασμα", "αφορεσμένος" και λοιπές "ταμπέλες" ;


ΜΑΡΙΟΣ ΒΕΡΕΤΤΑΣ

ένας Έλληνας, που πέρασε στην κατηγορία των ξεχωριστών ανθρώπων με το έργο του και την παρουσία του. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο με αριθμούς φτάνει τα 360 !!! Ας δανειστούμε μερικά στοιχεία από το βιογραφικό του :
O
Mάριος Bερέττας γεννήθηκε στην Aθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία και έχει ανεβάσει πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις για παιδιά σε σχολειά και πνευματικά ιδρύματα διαφόρων δήμων της χώρας.
Έχει ταξιδέψει πολύ και μιλά έξι γλώσσες. Kύρια ασχολία του είναι ο κόσμος του βιβλίου. Έχει γράψει κάπου 40 δημοφιλή βιβλία και 5 θεατρικά έργα. Παράλληλα έχει μεταφράσει πάνω από 300 βιβλία από τα αγγλικά και τα γαλλικά κι έχει επιμεληθεί την έκδοση εκατοντάδων άλλων βιβλίων. Eκατοντάδες επίσης είναι τα άρθρα του σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες καθώς και τα πολιτιστικά του σχόλια - για το διάστημα 1989-90 - στο Γ Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας.
Τι πιστεύει : Σύμφωνα με τον κ. Βερέττα, τα τέσσερα πράγματα που αναφέρει ο Επίκουρος ώστε ο άνθρωπος να έχεις μία ευτυχισμένη ζωή είναι: να μην φοβάται τον θάνατο, να μην φοβάται τους θεούς, να αντέχει εύκολα τον πόνο και τέλος η γνώση πως η πραγματική αξία για την ζωή αποκτιέται πολύ εύκολα. Όπως τονίζει, για την επικούρεια φιλοσοφία το σημαντικότερο αγαθό δεν είναι η σωτηρία αλλά η φιλία, η χαρά δηλαδή του να συναντάς πρόσωπα που αγαπάς.
Έχει πει : «Δεν είμαστε απόγονοι κάποιου μυθικού Αδάμ, Αβραάμ, Ισαάκ, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είμαστε σμήνη ατόμων, γνωρίζοντας ότι τα άτομα είναι κενό, πυρήνας και ηλεκτρόνια. [...] Ο Επίκουρος δεν συνέλαβε την έννοια των ατόμων, μιας και την είχε συλλάβει ήδη ο Δημόκριτος. Όμως στην εποχή του Επίκουρου είχε παραμεριστεί ο Δημόκριτος και ο Επίκουρος όχι μόνο την επανέφερε αλλά την ανέπτυξε ακόμη περισσότερο, μιλώντας ακόμη και για την περιδίνηση (spin, περιπάλαξις στην αρχαία ελληνική που σημαίνει παλμική κίνηση) των ατόμων».

Ξεχωρίσαμε από το έργο του :

ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΙ
ΜΕΓΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΝ ΛΕΞΙΚΟΝ

ΜΑΡΙΑ Ιστορία και ετυμολογία ενός πανάρχαιου ονόματος

Ο ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ


....................................................................................................................

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΒΕΡΕΤΤΑ


Δώδεκα χρόνια Δημιουργίας.

Περάσαμε πολλά αλλά επιβιώσαμε χάρη στην υποστήριξη των φίλων που εκτίμησαν τη δουλειά μας και μας επιτρέψαν να εκδώσουμε μέχρι σήμερα περισσότερα από εκατόν πενήντα βιβλία. Έτσι:

Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008, στις 6.30 μ.μ.
θα γιορτάσουμε τα 12 χρόνια εκδοτικής δημιουργίας
στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Ακαδημίας 50 (Αίθουσα Αντώνη Τρίτση).

Θα παρουσιαστούν τα καινούργια μας βιβλία.
Θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν οι συγγραφείς:

Θεόδωρος Ματθαίου (Η Κίνηση στο Σύμπαν), Ιάσων Ευαγγέλου (Ποιος ήταν ο Γεσούχα; κ. ά.), Γιώργος Αναστασόπουλος (Φονικό Ένστικτο κ. ά.) Θανάσης Μίχος (Στη Μουνιχία η κατάρρευση) , Μανώλης Σταγάκης (Οι Ταύροι της Αυγής), Θανάσης Τσέλιος (Κατά Ρασοφόρων), Λιλιάνα Δρίτσα (Ρωγμές), Κυριακούλα Καλαμπόκα (Βαλκανικές Νουβέλες), Τάκης Σκανάτοβιτς (5 + 1 Παραμύθια για τα εγγόνια μου), Γρηγόρης Σαλούστρος (Από την Κρήτη στον Πόντο), Χρήστος Γιαπιτζάκης (Επικούρειων Δόξαι) Δημήτρης Επικούρης (Για όλα έφταιγαν τα μπλουζ).

Θα παρουσιαστεί επίσης το φιλοσοφικό περιοδικό “Ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ”και θα μιλήσουν οι συνεργάτες
Δημήτρης Δημητριάδης, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Τάκης Παναγιωτόπουλος κ. ά.

Μια βραδιά-ταξίδι στη γνώση, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνική απόλαυση που θα κλείσει με μια μικρή συναυλία από τους Blues Wire (Ηλίας Ζάικος κιθάρα, Σωτήρης Ζήσης μπάσο), που θα κατέβουν ειδικά από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τιμήσουν τις Εκδόσεις Βερέττα και ειδικά τον φίλο τους Δημήτρη Επικούρη.
Όλοι οι φίλοι των εκδόσεών μας είναι ευπρόσδεκτοι!

..................................................................................................................................

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΜΑΡΙΟΥ ΒΕΡΕΤΤΑ

Το βιβλιοπωλείο μας βρίσκεται:
  • Μεσολογγίου 3, 106 81
  • ΑΘΗΝΑ
  • Tηλέφωνο 210 33 05 139
  • Tηλεομοιότυτο 210 33 05 123

    www.verettas.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: