Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Το  πρώτο μεγάλο, καινούργιο, βήμα, έγινε...
Και οφείλεται στη θετική και αρνητική στάση ΟΛΩΝ μας,
απέαντι στα πρώτα, παρορμητικά, μικρά βήματα,
που σημαδεύουν κάθε νέα Κίνηση..
 
Ας βοηθήσουμε όλοι να μην είναι ένα "θυμωμένο" ξέσπασμα
αλλά μια γνήσια, ολοκληρωμένη, παλλαική πορεία..
 
Εξαρτάται πλέον από το ΕΜΕΙΣ και όχι από το ΕΓΩ..... 
ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ –
Μίκης Θεοδωράκης - 
Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών
Επίσημη ιστοσελίδα – 1.4.11
===========================
Θα πρέπει ευθύς εξ αρχής να ξεκαθαρίσω ότι υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις που αφορούσαν έως τώρα τα θέματα της οργάνωσης υπήρξα εγώ προσωπικά με άμεσο συνεργάτη καιβοηθό μου τον Γιάννη Δημητροκάλλη. Τον οποίο έκρινα ως τον πιο κατάλληλο για την εφαρμογή της πολιτικής -πάνω σ' αυτό το πρόβλημα.

Είναι ένα σοβαρό στέλεχος με πολλά οργανωτικά και διοικητικά προσόντα, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο του Κινήματος. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι η πολιτική που χαράξαμε αποδείχθηκε τελικά αρνητική, γιατί πρώτον δεν κατανόησε σωστά το εντελώς νέο κλίμα που επικρατεί στη βάση των οργανώσεών μας και δεύτερον με τα αυστηρά κριτήρια που θέσαμε για την «νομιμοποίηση» της κάθε Σπίθας οδηγηθήκαμε σε φαινόμενα συρρίκνωσης και μάλιστα σε μια εποχή που η ελεύθερη και αδέσμευτη εξάπλωση των Σπιθών είχε τον χαρακτήρα μιας αληθινής πλημμυρίδας. 
Κάνοντας αυτή τη δημόσια αυτοκριτική μου θέλω να ελπίζω ότι οι νέες λύσεις που προτείνουμε δεν θα έχουν φτάσει αργά για ένα νέο οργανωτικό ξεκίνημα.

Όσον αφορά το «νέο κλίμα», θα το χαρακτήριζα με λίγες λέξεις «απόλυτη ελευθερία σε κάθε Σπίθα να επιλέγει τον τρόπο λειτουργίας και τις μορφές των αποφάσεών της, φτάνει να παραμένει πιστή στα πλαίσια της «Διακήρυξης της 1ης του Δεκέμβρη».

Όσο για τα κριτήρια, θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθούν ριζικά:
  Αρκεί μια μικρή ομάδα για να αποτελέσει Σπίθα. Μόνο ένα όνομα και μια διεύθυνση αριθμός των μελών της να κρίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους  και oι πρωτοβουλίες και οι δράσεις τους να είναι απολύτως ελεύθερες με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.Μετά απ' αυτές τις γενικές σκέψεις περνώ σε μια σειρά θέσεων-προτάσεων με βασικούς στόχους την ανάπτυξη, τη συνεργασία και τον συντονισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

  Η Σπίθα δημιουργείται από την πρωτοβουλία ενός ή μιας ομάδας πολιτών με βάση τη Διακήρυξη της 1ης Δεκεμβρίου 2010.Γίνεται στα όρια μιας περιοχής ή ενός τόπου εργασίας ή σπουδών. Αυτοκαθορίζεται. Αυτοδιοικείται. Αποφασίζει μόνη της.
  Για μεν την γενική ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση, παμψηφεί. Για δε τις επίμέρους αποφάσεις, πλειοψηφικά.Η σχέση της με την Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή και τον Μίκη Θεοδωράκη είναι εθελοντική και ανεξάρτητη, από την άποψη ότι δεν υπάρχουν ντιρεκτίβες και ο συντονισμός μαζί τους γίνεται με κριτική αντιμετώπιση και με την προϋπόθεση της ελεύθερης συγκατάθεσης και συστράτευσης των μελών της.

Με άλλα λόγια η σχέση ανάμεσα -ας το ονομάσουμε έτσι- στο Κέντρο και στις Περιφέρειες, έχει χαρακτήρα καθαρά ηθικό και στη συνέχεια ιδεολογικοπολιτικό.Δεν είναι σχέση παθητική αλλά ενεργητική. 
Δεν παίρνουμε μόνο αλλά επιδιώκουμε να προσφέρουμε σκέψεις, προτάσεις, ιδέες, σχέδια κλπ.Ένα κύριο χρέος της είναι να εμπλουτίζεται με νέα μέλη και να επιδιώκει να δημιουργεί γύρω της ένα ολοένα αυξανόμενο κύκλο με τη διάδοση των ιδεών της, των στόχων της, των τοποθετήσεών της, τόσο σε τοπικά όσο και σε εθνικά θέματα-προβλήματα, καθώς και των δράσεων και πρωτοβουλιών της επιδιώκοντας τη δημιουργία στενών σχέσεων σε προσωπικό επίπεδο.

Αυτό το στάδιο ανάπτυξης θα το αποκαλέσουμε «δημιουργία τοπικών λαϊκών μετώπων» με τη σκέψη όλα τα επί μέρους μέτωπα να συνενώνονται μεταξύ τους κυρίως με κοινές δραστηριότητες, ώστε να φτάσουμε κάποτε στη δημιουργία ενός πανεθνικού-παλλαϊκού-ενιαίου Μετώπου.Επομένως αναθεωρούμε την αρχική άποψη για συγκρότηση μικρών ευέλικτων ομάδων των 30 Σπιθιστών και αφήνουμε ανοιχτό τον αριθμό των μελών της κάθε Σπίθας.Οπότε στην περίπτωση αυτή, για να καταγραφεί ως υπάρχουσα μια Σπίθα και να έχει θέση στον Εθνικό Χάρτη και να αποκτήσει Κωδικό Πρόσβασης στον ειδικό χώρο της Ιστοσελίδας, αρκούν τρία στοιχεία:Ονομασία Σπίθας,Όνομα υπευθύνου,Διεύθυνση υπευθύνου.

  Η δημιουργία λ.χ. Διεθνών Συνεδρίων, όπως και έξοδα ενοικίασης γραφείων,εξοπλισμού, αιθουσών, μετακινήσεων κλπ. απαιτούν τη δημιουργία κεντρικού ταμείου.
  Επομένως είναι ανάγκη η κάθε Σπίθα να καθορίζει την οικονομική συνεισφορά του κάθε μέλους.
  Από τις εκδηλώσεις επίσης που θα κάνουμε (μουσικές, θεατρικές, προβολές κλπ.) πρέπει να βρούμε τρόπους να βγάζουμε με νόμιμο φυσικά τρόπο χρήματα (αφαιρουμένων των εξόδων) τόσο για τις ανάγκες της κάθε Σπίθας όσο και για το Κεντρικό Ταμείο.
 
  Με βάση,λοιπόν,το Δόγμα της Δίκαιης Ανισότητας του Μίκη Θεοδωράκη, θα πρέπει η κάθε Σπίθα να ξεχωρίζει τα ταλέντα των μελών της και να τα αναδεικνύει.
  Έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη από νέους ανθρώπους με προσωπικότητα και φιλομάθεια.
  Πρόθυμους να αφιερώσουν τη ζωή τους στα κοινά. Είναι εθνική ανάγκη μέσα από τις Σπίθες να προκύψει η νέα γενιά των ηγετών -κάθε είδους- της χώρας. Αυτών που την ώρα Χ θα αναλάβουν την ευθύνη της ανάπλασης, αναγέννησης και διακυβέρνησης τηςχώρας. 
  Με βάση τα παραπάνω κάθε Σπίθα θα πρέπει να γίνει κυψέλη, μέσα στην οποία θα καλλιεργείται συστηματικά το νέο ήθος, η ευθύνη του πολίτη, η αφοσίωση στο λαό, η αγάπη στην πατρίδα και το πνεύμα της θυσίας για τους άλλους. Η κάθε Σπίθα-Κυψέλη να γίνει το πρόπλασμα της νέας κοινωνίας. Και όταν λέμε «Άμεση Δημοκρατία», εννοούμε όλα αυτά. Δεν έχουμε να κάνουμε με τύπους αλλά με ουσία.Καθοριστικό ρόλο παίζει η συνείδηση του κάθε Σπιθίτη, που οφείλει να επιδιώξει τη διάκριση με μόνο στόχο να γίνει ωφέλιμος στον λαό και στη χώρα του.

  **************************************************************

"...  Έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη από νέους ανθρώπους με προσωπικότητα και φιλομάθεια.Πρόθυμους να αφιερώσουν τη ζωή τους στα κοινά. Είναι εθνική ανάγκη μέσα από τις Σπίθες να προκύψει η νέα γενιά των ηγετών -κάθε είδους- της χώρας. Αυτών που την ώρα Χ θα αναλάβουν την ευθύνη της ανάπλασης, αναγέννησης και διακυβέρνησης της xώρας.Με βάση τα παραπάνω κάθε Σπίθα θα πρέπει να γίνει κυψέλη, μέσα στην οποία θα καλλιεργείται συστηματικά το νέο ήθος, η ευθύνη του πολίτη, η αφοσίωση στο λαό, η αγάπη στην πατρίδα και το πνεύμα της θυσίας για τους άλλους.Η κάθε Σπίθα-Κυψέλη να γίνει το πρόπλασμα της νέας κοινωνίας. Και όταν   λέμε «Άμεση Δημοκρατία», εννοούμε όλα αυτά. Δεν έχουμε να κάνουμε με τύπους αλλά με ουσία.Καθοριστικό ρόλο παίζει η συνείδηση του κάθε Σπιθίτη, που οφείλει να επιδιώξει τη διάκριση με μόνο στόχο να γίνει ωφέλιμος στον λαό και στη χώρα του."...

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Το μικρό αυτό απόσπασμα, από το "Νέο Ξεκίνημα", του Μίκη, αντιπροσωπεύει όχι μόνο τη γενιά μας, που γεννήθηκε,μεγάλωσε
και πάλεψε σ'αυτό τον κόσμο των Ιδεών αλλά και τη νέα γενιά που, στο βάθος της, αυτό θέλει, αυτό πιστεύει, κόντρα στις πολλαπλές σειρήνες που την σπρώχνουν στην "ευτυχία" της παρακμής.

Σ' αυτό το "Νεο Ξεκίνημα", με το πιο κάτω κείμενο,προσθέτω και τις θέσεις της δικής μου γενιάς..Τι θέσεις των ανθρώπων που πιστεύουν στην ωφελιμότητα του Πολιτισμού και όχι στην ηδονιστική, εσωστρέφεια, ολίγων και εκλεκτών. 


Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Στέφανος Ληναίος  - 2.4.11
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
 
Το ΔΝΤ, δεν ήρθε ξαφνικά..Το έφερε η άθλια οικονομική πολιτική και το προετοίμασε η άθλια πολιτισμική παρακμή..

Δεν είναι λοιπόν υπεύθυνες μόνον οι δοτές, δουλοπρεπείς κυβερνήσεις αλλά και οι μαζορέτες-διανοούμενοι, της κάθε εξουσίας..

Aρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα μηδενιστικά βιβλία των ευνοουμένων συγγραφέων, γεμάτα με τα απωθημένα βιώματά τους.. Και τις επιδοτούμενες "επιστημονικές" τους έρευνες, ισοπεδώνοντας θύτες και θύματα, εποχές και ενοχές..

Και, ιδιαίτερα, μια μελαγχολική ματιά στα θέατρα (ακόμη και τα κρατικά..), που ευτελίζουν τον καταξιωμένο ανθρώπινο λόγο..Και στις ταινίες ( ακόμη και τις φεστιβαλικές..),που αποδομούν τις πιο όμορφες και αισθαντικές,ανθρώπινες στιγμές..

Kι όπως λέει ο Νόαμ Τσόμσκι:

"..ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ..Προώθηση στο κοινό της ιδέας ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος...Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία.Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί.Κρατείστε το,συνέχεια,μέσα στο σταύλο,όπως τα υπόλοιπα ζώα..Αυτό είναι το έργο που έχουν αναλάβει,εδώ και πολλά χρόνια,κάποιοι χρυσοπληρωμένοι κοντυλοφόροι..."

Το απόσπασμα αυτό του Τσόμσκι,αποκαλύπτει τον κύκλο μιας παγκόσμιας παρακμής..

Πως μεταμορφώνονται πλέον,συστηματικά,οι περισσότεροι ενεργοί Πολίτες σε κοπάδι ναρκωμένων πελατών,έτοιμων να δεχτούν παθητικά,τα πάντα..Ακόμη και το κατοχικό ΔΝΤ που έχει το δικαίωμα να πουλήσει ακόμη και τα Όσια και Ιερά μιας Χώρας...

Το κείμενο που ακολουθεί τα λέει όλα..Το έγραψα πρίν από τρία χρόνια..Σαν να γράφτηκε σήμερα.


Αφιερωμένο «εξαιρετικά» στις Κυβερνήσεις που έχουν παραδώσει τα τελευταία χρόνια τα κλειδιά όλων των πνευματικών μας ιδρυμάτων στα χέρια ανθρώπων που έχουν μπερδέψει την υγεία του κόσμου με την αρρώστεια της προσωπικής τους ζωής και της παντοδύναμης παρέας τους..


======================================================

            Η ΕΥΤΥΧΙΑ  ΤΗΣ  ΠΑΡΑΚΜΗΣ

            ========================

            Τίποτε δεν άλλαξε, στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, τα  

            τελευταία χρόνια, διαψεύδοντας έτσι τις μεταπολιτευτικές μας

            ελπίδες για έναν Πολιτισμό για τους πολλούς και όχι για τους

            ολίγους και εκλεκτούς.

 

            Όλες οι,κατά καιρούς,ιλαροτραγικές,αναγγελίες του ΥΠ.ΠΟΛ.,για

            Εθνικά Κέντρα,Ακαδημίες κλπ., και οι μισερές υλοποιήσεις τους,

            μας αναγκάζουν,δυστυχώς, να θυμηθούμε όλα όσα λέγαμε και γράφαμε 

            πριν από χρόνια,για όλες τις Κυβερνήσεις που πέρασαν.            Απο το 1994 μάλιστα, που ο τότε ΥΠ.ΠΟΛ.,ιδιωτικοποίησε όλα

            τα Πνευματικά μας Ιδρύματα, παρ'όλες τις αντιδράσεις όλων των

            ανεξάρτητων φορέων, το έγκλημα ολοκληρώθηκε.            Όποιος κι αν κυβερνάει πλέον αυτό τον τόπο,το ΥΠ.ΠΟΛ.,ουσιαστικά, 

            διοικείται από ένα παντοδύναμο συγκρότημα και τα ίδια παραχαιδεμένα   

            ‘παιδιά’ του. Που ματαίωσαν οριστικά την Ίδρυση του Εθνικού

            Συμβουλίου Πολιτισμού,τον κορυφαίο Πολιτιστικό Θεσμό,σε όλες τις

            Πολιτισμένες χωρες,κρατώντας αυτό το ρόλο για τον εαυτό τους.            Ζητάμε συγνώμη αν στενοχωρούμε με τις θέσεις μας,τη σημερινή νέα

            γενιά που κυβερνά εδώ και πολύ καιρό τα πολιτιστικά μας πράγματα.

            Ίσως να φταίει η ευτυχία των μεγάλων αγώνων που έθρεψε τη δική μας

            τη γενιά κι η "ευτυχία" της παρακμής που θρέφει,σημερα,τη δική τους.

            Τα μεγάλα,καταξιωμένα,ονόματα που στελέχωναν ομαδικές προσπάθειες

            της εποχής μας και κάποιοι σημερινοί μάνατζερ, πολυαγαπημένα παιδιά 

            των παντοδύναμων Μ.Μ.Ε., που ‘κατασκευάζουν’ το σήμερα.

            Καθημερινές λογοτεχνικές,θεατρικές,λαογραφικές,μουσικές,μορφωτικές,

            ραδιοφωνικές εκπομπές που διαμόρφωναν το διψασμένο κοινό εκείνης της

            εποχής της ακμής. Και τα άρρωστα σήριαλ,τα τηλεοπτικά ξενυχτάδικα,

            τα μεσημεριανά κουτσομπολιά και τα τυχερά παιχνίδια που ξεσαλώνουν

            το χορτασμένο κοινό της σημερινής...Μυκονιάτικης εποχής της παρακμής          

 

            ...η πίκρα μας είναι αφόρητη όταν συλλογιζόμαστε πόσες σημαντικές

            φωνές χάνονται ή συμβιβάζονται,θύματα αυτής ης "παρέας". Κάθε χρόνο

            και χειρότερα.Και φέτος,χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Με τη βούλα

            της εξουσίας και τα λιβανωτά των χρυσοπληρωμένων κοντυλοφόρων.

 

            Αλλά και η χαρά μας είναι απροσμέτρητη όταν,μελετώντας την Ιστορία,

            διαπιστώνουμε ότι αυτός ο κάλπικος πολιτισμός αυτής της παντοδύναμης

            «παρέας» της παρακμής, κρατάει όσο και το φθαρτό σώμα της..

      

            Η Ιστορία αργεί, αργεί πολύ, πολλές φορές, να γράψει ολόκληρη την

            Αλήθεια..Όσο κι αν αργεί, όμως, τελικά, κάποτε, τη γράφει..

            Κι έτσι, ευτυχώς, οι κύκλοι των αιώνων συνεχίζονται..

            Μεσαίωνας, Αναγεννηση, Μεσαίωνας, Αναγέννηση..                      Στέφανος Ληναίος – 4.5.08

            

Δεν υπάρχουν σχόλια: