Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Σύμπτωση ;;; μπαααα.....


………….[Εκείνος κούνησε το κεφάλι καταφατικά.
«Ο Βίλι λέει ότι ο Φριντ κάνει μια πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση αυτής της οργής που έχει ξεσπάσει σ' όλες τις πόλεις της Γερμανίας», είπε ο Μπάρτελ. «Λέει ότι η οργή αυτή δεν εί­ναι οργή του προλεταριάτου μόνο, όπως θέλει να την εμφανί­σει η κυβέρνηση Μπρίνινγκ, αλλά οργή της μεσαίας τάξης και της άνεργης διανόησης».
«Η οποία άνεργη διανόηση δεν αφομοιώνεται ούτε από το προλεταριάτο ούτε από την μπουρζουαζία», είπε ο Γκάνταμερ. «Είναι ένα μετέωρο, εξαθλιωμένο και μη προβλέψιμο πλήθος. Αυτή λοιπόν η οργή της μεσαίας τάξης και της άνεργης δια­νόησης, όλων αυτών, τέλος πάντων, που ξεπήδησαν κατά χι­λιάδες από τα πανεπιστήμια και ψάχνουν μια δουλειά σκουπιδιάρη για να ζήσουν, στρέφεται εναντίον των οικονομικών δο­μών, αυτό λέει ο Φριντ, και έχει απόλυτο δίκιο. Μιλάει με αριθμούς ο Φριντ, Μπάρτελ. Ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι κα­τέχουν περιουσία διπλάσια από τα εξήντα τέσσερα εκατομμύ­ρια των Γερμανών. Τριακόσιοι σαράντα άνθρωποι έχουν ετή­σιο εισόδημα πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες μάρκα. Εκατόν δέκα άνθρωποι έχουν τρεισήμισι δις μάρκα, που αντιστοιχούν στο 6% του εθνικού πλούτου. Στον αντίποδα τα εκατομμύρια των εξαθλιωμένων... Η κρίση μετέβαλε τους μικροπαραγωγούς και τους επιστήμονες σε ευτελές εμπόρευμα. Αρχιτέκτονες και μηχανικοί σπάνε πέτρες για διακόσια πενήντα μάρκα το μήνα. Το ανώτατο όριο αμοιβής πολιτικού μηχανικού με ένα παιδί είναι τετρακόσια μάρκα. Προχθές στο Βερολίνο διαδήλωναν……….]

σημ. του bilsot
οποιαδήποτε ομοιότητα με τη σημερινή κατάσταση ΔΕΝ είναι συμπτωματική!

από το βιβλίο :
Ο διαβήτης του Πλάτωνα

Πολιτικο-μαθηματικό μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Γρηγοράκης Γιάννης
Εκδότης: Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4021-8
Έτος έκδοσης: 2009
Κωδικός προϊόντος: B176657

Περιγραφή:
Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου η Δήλος προσβλήθηκε από το λοιμό. Αντιπροσωπία πολιτών της ζήτησε χρησμό από το μαντείο των Δελφών. "Οι Δήλιοι και οι άλλοι Έλληνες θα ελευθερωθούν από τα παρόντα δεινά αν διπλασιάσουν τον κυβικό βωμό του Θεού", προφήτεψε η Πυθία.
Βερολίνο 1929-1931. Ο νεαρός μαθηματικός Μπάρτελ βαν ντερ Βέρντεν εντοπίζει μια αντινομία στην Πολιτεία του Πλάτωνα, που τον φέρνει μέχρι την πόρτα του μεγάλου ελληνιστή φον Βιλαμόβιτς. Οι δυο άντρες θα ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι στην ιστορία, σε αναζήτηση του νήματος ενός περίφημου μαθηματικού γρίφου, που παρέμεινε άλυτος στην πορεία του χρόνου και της επιστήμης: του δηλίου προβλήματος.
Με αγωνιώδη πλοκή και με αφήγηση που εναλλάσσεται από την κλασική Αθήνα στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν του Μεσοπολέμου, παραμονές ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία, το μυθιστόρημα του Γιάννη Γρηγοράκη ζωντανεύει δυο εποχές που σφράγισαν την παγκόσμια ιστορία.
Μεγάλες προσωπικότητες της επιστήμης και των γραμμάτων, από τον Πλάτωνα, τον Θεαίτητο, τον Εύδοξο και τον Αρχύτα τον Ταραντίνο, μέχρι τον Βιλάμοβιτς, τον βαν ντερ Βέρντεν, την Έμι Νέτερ και τον Γκάνταμερ, σκιαγραφούνται, παίρνουν μορφή και κινούνται αναζητώντας το νήμα του γρίφου.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που συνδυάζει με δεξιοτεχνία την πολιτική με τα μαθηματικά.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

O Γιάννης Γρηγοράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Στην ίδια πόλη σπούδασε νομικά και σήμερα δικηγορεί. H Συνωμοσία των αγγέλων είναι το δεύτερο έργο του που εκδίδεται. Tο πρώτο του βιβλίο, H μητρόπολη του χάους, χαρακτηρίστηκε από την κριτική «εντυπωσιακό μυθιστόρημα αντιουτοπίας», «εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο με πρωτότυπη πλοκή», «μυθιστόρημα-αλληγορία πάνω στην πτώση του πολιτισμού και το θάνατο της έλλογης ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: