Η οικογένεια που αγάπησε, τραγούδησε, δόξασε το Ελληνικό νησιώτικο τραγούδι και μας έκανε όλους κάποια στιγμή να χορέψουμε, να δακρύσουμε, να αναπολήσουμε τα Ελληνικά Κυκλαδονήσια.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γιώργος Κονιτόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Γιος του φημισμένου βιολιτζή, απ' τον Κινίδαρο της Νάξου, του Μιχάλη Κονιτόπουλου (μωρού) και της Μαρίας Φυρογένη απ' την Κεραμωτή.
Σε ηλικία 6-7 χρονών πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο βιολί από τον πατέρα του. Ο πόλεμος του '40 και η κατοχή βρήκε την οικογένεια του Μιχάλη Κονιτόπουλου στον Κινίδαρο.
Το επαγγελματικό του ξεκίνημα έγινε ενώ ήτανε μαθητής γυμνασίου, με τον φόβο του πατέρα του, αλλά κυρίως το φόβο του αυταρχικού σχολείου της εποχής εκείνης. Κάτω λοιπόν στου Μαρμαρά, σε Κουλουριώτες ψαράδες, πού 'χαν αραγμένες τις ανεμότρατές τους, λόγω της χειμωνιάτικης κακοκαιρίας, έπαιξε για πρώτη φορά «δημόσια» βιολί (με λαουτιέρη τον Πέπο) και κέρδισε τα πρώτα χειροκροτήματα, τις πρώτες καρδιές και τα πρώτα του χρήματα.
Ήτανε μόλις 16 χρονών.
Το 1958, βρίσκει στην Αθήνα, την Ειρήνη την αδελφή του, τραγουδίστρια στο Σίμωνα Καρρά. Στη συνέχεια, ο Γιώργος (βιολί), ο θείος του Μήτσος Φυρογένης (λαούτο) και η Ειρήνη (τραγούδι), δίνουν με επιτυχία εξετάσεις, σαν κομπανία, στο Ε. Ι. Ρ. σε επιτροπή, με πρόεδρο τον Σίμωνα Καρρά. Η επιτυχία τους αυτή στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ήτανε η αρχή μιας ταύτισης• Γιώργος και Ειρήνη Κονιτοπούλου και Κυκλαδίτικο τραγούδι.
Το 1960 κυκλοφορεί δύο μικρούς δίσκους 45 στροφών με δύο παραδοσιακά τραγούδια και δύο δημιουργίες δικές του.
Το 1963 παντρεύεται τη χωριανή του Κατερίνα Κουνάδη. Αποκτά δυο παιδιά, το Μιχάλη και τη Νάσια.
Γράφει, συνθέτει, εκτελεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Κυκλάδων, σιγά-σιγά συνδέει το νησιώτικο τραγούδι με τ' όνομά του.
Ο Γιώργος Κονιτόπουλος γράφει ιστορία στο λαϊκό μας πολιτισμό.
Ποιο είναι το παραδοσιακό τραγούδι της Νάξου και ποιο του Γ. Κονιτόπουλου. Η κληρονομιά που μας άφησε είναι πεντακόσια και πλέον τραγούδια (70 περίπου παραδοσιακά) και τα υπόλοιπα συνθέσεις, δημιουργίες δικές του.
Στις 18 Ιουνίου 1991, ο Γιώργος το μωρουδάκι, έφυγε για να συνεχίσει το τραγούδι του μαζί με το βιολί του, σε άλλους κόσμους. Σε μας άφησε το έργο του το αθάνατο, και στους νεότερους Κονιτοπουλαίους βαριά κληρονομιά.
Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδί της γνωστής μουσικής οικογένειας από τη Νάξο (κόρη του Μιχάλη Κονιτόπουλου, αδελφή του Γιώργου, του Κώστα, του Βαγγέλη και της Αγγελικής Κονιτοπούλου, αλλά και μητέρα της Ελένης Λεγάκη), η Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη, έγινε γνωστή και αγαπητή σε όλη την Ελλάδα όταν το 1961 τραγούδησε το περίφημο «Αρμενάκι».
Η "Κυρά του Αιγαίου" Ειρήνη Κονιτοπούλου - Λεγάκη. Διαχρονική αξία ποιότητας, προσωπικού και φωνητικού ήθους.
Κυρά-Ρήνη είναι υπερήφανοι για σένα ο Κινίδαρος, η Κεραμωτή, η Νάξος, οι Κυκλάδες, το Αιγαίο, η χώρα σου.
Ας είσαι το φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους "συνθέτες" και "τραγουδιστές".
Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
από τη δισκογραφία της
Ερμηνεία: ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σύνθεση: ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Δισκογραφική Εταιρία: ATHENAEUM
(Δεν υπάρχουν σχόλια πελατών ...)
Ερμηνεία: ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Δισκογραφική Εταιρία: ALPHA
Η ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Στέλλα Κονιτοπούλου γεννήθηκε και έζησε στη Νάξο μέχρι τα έξι της χρόνια.Κατάγεται από την περίφημη οικογένεια των "Κονιτοπουλέων".Η μητέρα της είναι η γνωστή τραγουδίστρια του νησιώτικου τραγουδιού, Αγγελική Κονιτοπούλου.Δίπλα της η Στέλλα γνώρισε και αγάπησε το ελληνικό τραγούδι, γεγονός που την οδήγησε σε ηλικία οκτώ ετών στην εγγραφή της στο Εθνικό Ωδείο.Στα δεκάεξι της αποφοίτησε αφού σπούδασε ορθοφωνία, σολφέζ και τραγούδι. Από τα δεκατρία της χρόνια ήδη, η Στέλλα Κονιτοπούλου εμφανιζόταν ζωντανά σε γνωστό μουσικό στέκι της εποχής μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της.
Η ΝΑΣΙΑ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥΟ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε 15/1/1953 Νάξος, αδελφός των Ειρήνης, Γιώργου, Κώστα & Αγγελικής Κονιτοπούλου.
σχόλιο του cafe art:
Δεν μπήκαμε στον πειρασμό να αναφέρουμε τη δισκογραφία των καλλιτεχνών, πράγμα που είναι πολύ εύκολο για να γίνει από έναν ερευνητή του internet (εκτός από την Αγγελική, λόγω ελλείψεως άλλων στοιχείων και video). Σκοπός άλλωστε του αφιερώματος αυτού είναι να θυμίσουμε στους επισκέπτες μας την παρουσία και την προσφορά των ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΩΝ στο Ελληνικό τραγούδι.
ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ : http://www.youtube.com/user/sstavros52
2 σχόλια:
Φίλε γεια σου.
Χαίρομαι για την προσπάθειά σου μέσω του blog σου να προσφέρεις.
Συνηθίζεται όμως όταν χρησιμοποιούμε υλικό από άλλους να τους αναφέρουμε.
Ρίξε μια ματιά: http://www.youtube.com/watch?v=-hrfrTp8zjs (αυτός είμαι που σου γράφω).
Νά 'σαι καλά.
Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος
ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ και γι' αυτό προσπάθησα -έστω και αργοπορημένα- να διωρθώσω!!!
Ο "πρότερος έντιμος βίος μου" σ' αυτό το θέμα -κι αυτό αποδεικνύεται με μια ματιά σε προηγούμενες αναρτήσεις- ΔΕΝ αποτελεί δικαιολογία...ή συγχωροχάρτι....
Αυτή τη φορά έσφαλα, ως προς τη μη αναγραφή στις πηγές μου....
Πιστεύω δεν θα επαναλάβω!
Δημοσίευση σχολίου