Κυριακή, 1 Μαρτίου 2009

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ = ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Τώρα που έρχεται η Καθαρή Δευτέρα θα τρέξουμε όλοι στις εξοχές και στις αλάνες να πετάξουμε τον χαρταετό μας. Είναι πράγματι κάτι πολύ διασκεδαστικό. Έχετε όμως σκεφτεί πόσο διασκεδαστικό είναι να φτιάξουμε μόνοι μας ένα χαρταετό; Εδώ θα σας δείξουμε πως να φτιάξετε έναν μικρό χαρταετό για μικρές πτήσεις και για πολλή διασκέδαση. Ο χαρταετός αυτός μπορεί να πετάει σε ελαφρύ αέρα.

Τι θα χρειαστείτε:
* Χαρτί περιτυλίγματος μονόχρωμο ή μια άσπρη πλαστική σακούλα αρκετά μεγάλη (τουλάχιστο 30x40 εκατοστά) * Δυο μικρά
καλάμια 30 εκατοστά μήκος * Ψαλίδι ή χαρτοκόπτη * Διάφανη κολλητική ταινία 1,5 εκατοστά φάρδος * Λεπτό σπάγκο * Δυο κομμάτια όμορφη κορδέλα

Τι θα κάνετε:
1. Κόψτε το περίγραμμα του χαρταετού. Χρησιμοποιήστε ένα διπλωμένο χαρτί ή τον διπλωμένο πάτο μιας άσπρης πλαστικής
σακούλας 2. Διακοσμήστε το πάνω μέρος. Μπορείτε να κολλήσετε αυτοκόλλητα ή να το βάψετε με μαρκαδόρους. Σιγουρευτείτε ότι το πάνω μέρος του χαρταετού σας δείχνει κάπως έτσι (εικόνα 2), έτσι δεν θα κάνετε το σχέδιό σας ανάποδα. 3. Τοποθετείστε τα καλαμάκια προσεκτικά στην πίσω πλευρά του χαρταετού ώστε να έρχονται ακριβώς στις γωνίες. Κολλήστε με ταινία κάθε καλαμάκι όπως στην εικόνα . Η ταινία στο τελείωμα από τα καλαμάκια θα πρέπει να διπλώνει πάνω από τις άκρες του χαρταετού. 4. Χρησιμοποιείστεπερίπου 80 εκατοστά σπάγκο για να κάνετε το (ζύγι), τον οδηγό πλοήγησης και ισορροπίας του χαρταετού. Δέστε ένα χαλαρό κόμπο σε κάθε άκρη από το ζύγι για να βοηθήσετε το σπάγκο να αντέξει στο τράβηγμα, κάτω από την ταινία. Κολλήστε με την κολλητική ταινία τις άκρες του σπάγκου στην κάτω πλευρά του χαρταετού, όπως φαίνεται στην εικόνα 4. Πιέστε την ταινία σταθερά επάνω από κάθε άκρη του σπάγκου. Κολλήστε τις άκρες από τις ουρές στο τελείωμα από τα καλαμάκια όπως στην εικόνα. 5. Διπλώστε τον χαρταετό στη μέση κατά μήκος (χωρίς να τον τσακίσετε), ώστε να έρθουν για λίγο σε επαφή μεταξύ τους προσωρινά οι γωνίες που ενώνονται με το ζύγι. Βρείτε τη μέση του σπάγκου και δέστε μια μικρή θηλιά. Προσθέστε μετά την (καλούμπα) σας σ' αυτήν τη θηλιά.

πηγη http://www.noikokyra.gr/
Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα, ξεπερνών
τας τα 2.400 χρόνια ζωής. Υλικό κατασκευής των αετών δεν υπήρξε, βεβαίως, από την αρχή το χαρτί. Σε κείμενο του 4ου π.Χ. αιώνα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κάποιος Κουνγκσού Φαν κατασκεύασε ένα «ξύλινο πουλί» που πέταγε τρεις μέρες συνεχώς. Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους (χαρτ)αετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες εξορκισμού του κακού. Πολλοί έδεναν πάνω τους μικρά χαρτάκια, πάνω στα οποία έγραφαν τις αρρώστιες και τις συμφορές τους και τις άφηναν να φύγουν μακριά, ενώ άλλοι έστελναν προς τον ουρανό τις ευχές και τις επιθυμίες τους για να εισακουστούν. Κάποιοι προσάρμοζαν μικρές φλογέρες στο κεφάλι του αετού, για να σφυρίζουν και να διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ύψωναν ομαδικά τους αετούς, σαν προσευχή στον ουρανό, κι έψαλλαν ύμνους.

περισσότερα για το χαρταετό http://www.papaki.panteion.gr/teuxos21/xartaetos.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: