Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

dr. Μάνος Δανέζης


Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος τα είπαν με το όνομα τους: οτιδήποτε υποπίπτει στις αισθήσεις μας -στην όραση, στη γεύση, στην ακοή κλπ- είναι ψευδές. Το μόνο που είναι αληθινό είναι αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας. Αυτό το πήρε ο Πλάτωνας και έκανε τον μύθο του Σπη­λαίου. Ο Λεύκιππος και ο Δημόκριτος έδωσαν επιστημονικά την έννοια στο ον και στο μη ον. Το ον είναι το άτομο και το μη ον είναι ο χώρος. Και τα άτομα και ο χώρος, μας λέει ο Δημόκριτος, είναι μη αισθητά. Δηλαδή, τα συστατικά του υλι­κού κόσμου -αυτού που λέμε res- είναι μη αισθητά. 
Ο πρώτος επιστήμονας -επίσημος- που αποδέχομαι είναι ο Αριστοτέλης. Διότι ο Αριστοτέλης είναι έντιμος επιστήμονας και μας αναφέρει τις πηγές του. Ενώ ο Πλάτωνας ποτέ δεν μας λέει τις πηγές του. Σε πολλές διαλέξεις μου λέω ότι πρέπει να μελε­τάμε την Ελληνική Γραμματεία όχι μόνο ως μνημόσυνο των προγόνων μας, όχι ως προγονοπληξία, αλλά για να προσπαθή­σουμε να τους ξεπεράσουμε. Διότι, αν δεν τους ξεπεράσουμε και δεν αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στον Έλληνα να ξεπεράσει τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη, τότε δεν είμαστε απόγονοι τους. Άρα, η απόδειξη της ελληνικότητας μας είναι η δυνατότητα να παράγουμε καινούργια γνώση και καινούργια σκέψη. Εμείς διαβάζουμε την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία από το πρωτότυπο για να πάρουμε καλές ιδέες, να προωθήσουμε την επιστήμη μας σήμερα. Ο στόχος μας είναι να βρούμε καλές και χρήσιμες ιδέες, για να μας λύσουν προβλήματα σημερινά στην επιστήμη!
τα πιο πάνω λέει ο δρ. Μάνος Δανέζης  σε  συνέντευξή του στην Άννα Δοντά για το  περιοδικό ΗELLENIC NEXUS         μηνός Φεβρουαρίου 2010
 Ο δρ. Μάνος Δανέζης είναι καθηγητής Αστρο­φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Ελληνικής Μαθηματικής Εται­ρείας.        Πολυγραφότατος ο ίδιος, έχει δη­μοσιεύσει πάνω από 60 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή αστρονο­μικά περιοδικά, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο Τύπο. καθώς και βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική, την Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών. Με τον τίτλο Το Σύμπαν που αγάπησα έκανε επίσης μια πολύ επιτυχημένη σειρά εκπομπών στην ΕΤ3.         

1 σχόλιο:

geornicols17 είπε...

ΕΥΓΕ κ.ΚΑΘΗΓΗΤΑ. ΜΕ ΧΑΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ