Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Αφιέρωμα στο Μάλαμα

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του.
Κατάγεται από τη Χαλκιδική .Να ΄ταν τυχαίο άραγε το δώρο του πατέρα του; … Μαθητής γυμνασίου ακόμη και μόλις στα 13 του χρόνια, ο Σωκράτης Μάλαμας αποκτά την πρώτη του κιθάρα, δώρο για τις επιδόσεις του στα μαθήματα. Έτσι ξεκινάει μια μεγάλη και δυνατή σχέση που φέρνει με τα χρόνια σπουδές, μουσικές, τραγούδια και έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της ελληνικής σκηνής στο προσκήνιο.
Στη δεκαετία του ΄80 ήταν που η Θεσσαλονίκη έβραζε από μουσικά σχήματα, απόπειρες παντός είδους, νέες τάσεις και ιδέες, η ίδια δεκαετία κατά την οποία γεννήθηκε στο βορρά μια δυνατή ηλεκτρική σκηνή κι αργότερα μια ακόμη, που την ονόμασαν έντεχνη. Μόνο που ο πρώτος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα, οι Ασπρόμαυρες ιστορίες μόνο έντεχνος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αλλά μέχρι να φτάσουμε στο 1989 και στο διάστημα που μεσολαβεί από τα 13 του χρόνια και την πρώτη του κιθάρα, ο Σωκράτης Μάλαμας έχει ήδη παρακολουθήσει μαθήματα στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ταξιδέψει μέχρι τη Στουτγάρδη για να μελετήσει κιθάρα στο Ωδείο της πόλης, έχει ήδη επιστρέψει και καθαρίσει με το κεφάλαιο ελληνικός στρατός, έχει ήδη διατελέσει μαθητής του Ε. Ασημακόπουλου και του Ν. Μαυρουδή στο Ωδείο Αθηνών, έχει ήδη γίνει καθηγητής κιθάρας ο ίδιος…
Ιδιόρρυθμος, σκοτεινός και εσωστρεφής σε αρκετά σημεία, τρυφερά μελαγχολικός σε άλλα, με αιχμηρό και τσαμπουκαλεμένο στίχο, τα τραγούδια του κρύβουν εσωτερική ένταση κι άλλες φορές φωνάζουν έξω καρδιά. Ο Σωκράτης Μάλαμας έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό ύφος.
Εδώ και πολλά χρόνια έχει πολιτογραφηθεί κάτοικος Θεσσαλονίκης (αυτή η πόλη που αγάπησα παλιά/ κι όλο γυρνούσα στ΄ ανοιχτά παράθυρά της/ έγινε βάρος που αδιάφορα περνά/ σαν μια συνήθεια παιδική, σαν ένα λάθος γράφει στον τελευταίο δίσκο), μα συνηθίζει να φεύγει, όπως λεει ο ίδιος. Εδώ και πολλά χρόνια κατεβαίνει στην Αθήνα για συναυλίες, σπάνια δίνει συνεντεύξεις και γράφει τραγούδια δυνατά, που πότε παίζουν με το λαϊκό ηχόχρωμα και πότε γίνονται μπλουζ, το δικό του ιδιαίτερο μπλουζ.
Από το Καληνύχτα μαλάκα, η ζωή έχει πλάκα και το πρώτο του LP (με έντονο ηλεκτρικό ήχο) , μέχρι τα Παραμύθια και Της μέρας και της νύχτας, τους δύο επόμενους δίσκους του, το ύφος του έχει κάνει στροφή 180 μοιρών… Η Στέλλα μακράν απείχε των Μεταξωτών και το Τσιγάρο ατέλειωτο το τραγουδάει όλη η Ελλάδα μέχρι και σήμερα.



Πριγκιπέσσα μαζί με τη Χαρούλα και τον Αλκίνοο.Δείτε και ακούστε και άλλα τραγούδια του Μάλαμα σε αυτό το video
Στήν αριστερή πλευρά του καφενείου θα ακούσετε τραγούδια του
Παρακολουθήστε την καταπληκτική συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο
Εδώ τα τραγούδια και οι στίχοι

1 σχόλιο:

andreas athanasopoulos είπε...

ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ τον οποιο ειχα την τυχη να γνωρίσω από κοντά πριν λίγα χρόνια, δεν ζει στην Θεσσαλονίκη μόνιμα, μα σε ένα χωριό στον Όλυμπο